Toegankelijkheid website gecontroleerd

resultaat wave website De toegankelijkheid van onze website is belangrijk voor ons en daarom hebben we maar eens gekeken hoe we dit kunnen controleren. Dit onderwerp is met enige regelmaat in het nieuws, recent nog bij de nos (nederlandse sites ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden).

Er zijn allerlei richtlijnen en sites waar je dit kunt laten controleren. De informatie hierover is niet erg toegankelijk en het resultaat van automatische controles is vaak te technisch om mee aan de slag te kunnen.

Uiteindelijk hebben we voor WAVE gekozen omdat de resultaten overzichtelijk worden getoond en je een link naar elk aandachtspunt krijgt. Het overzicht van de laatste controle (zie ook het screenshot hiernaast) is:

  • 0 fouten
  • 2 waarschuwingen – deze gaan over meldingen rond het gebruik van javascript en gaan we niet oplossen vooralsnog
  • de rest gaat meer over structuur en zaken die goed gaan

We hebben 3 zichtbare aanpassingen gedaan op de site:

  1. In het hoofdmenu stond een link Welkom naar de hoofdpagina – deze voegt niets toe en je kunt ook op het logo klikken om hierop terecht te komen.
  2. De search functie was niet goed toegankelijk. De search functie is een onderdeel van het thema dat we voor Gehoord en Gezien gebruiken. Ook een veel gebruikte plug-in om via Google te zoeken gaf dezelfde issues. We hebben de search functie er daarom eerst maar uitgehaald.
  3. de extra navigatie tijdens het lezen van content (breadcrumbs) is uitgezet omdat dat met de huidige content niet nodig is en het scheelt weer een navigatiebalk.

Onze conclusie is dat we op de goede weg zitten, maar dat er nog meer mogelijk is.

Reageer op dit bericht door een email te sturen naar: e-mail: of kijk op onze Contact pagina.

 

LinkedIn
Share