Bloemen en planten beleven met andere zintuigen

Verslag jaarexcursie naar de Kruidhof op 11 mei 2019
Door: Saskia Veenstra

Voelen aan bloemen en planten
Voelen aan bloemen en planten

Met bloemen of planten heb ik zelf niet zoveel. Kruiden en keukenkruiden vind ik dan weer wel interessant. Daarom dacht ik ook gelijk dat de Kruidhof wel leuk zou zijn.

De dag begon al goed met de zon erbij. Bij aankomst kregen we eerst koffie met gebak. En wat voor gebak! Echt een groot stuk heerlijk appelgebak. Zo groot dat ik de helft heb laten staan. Ook omdat ik wist dat er nog een lunch aan zou komen. Na de koffie kregen we in groepjes een rondleiding van een gids.


Ik was heel blij dat ik dit nu eens met een tolk kon doen. Dankzij de tolk kreeg ik alles mee van wat er gezegd wordt. Ook de gids hield rekening met de tolk. Hij nam steeds even een pauze tussendoor, zodat de tolk het voor mij kan herhalen. Af en toe mochten we de planten ruiken en voelen. Van sommige kruiden herkende ik de geur meteen, zoals die van de maggiplant, want die gebruik ik ook weleens voor de groentesoep.

Kruiden voor Berenburg vind je in deze border
In deze border staan alle kruiden die nodig zijn om Berenburg te maken

Daarna kwamen we eindelijk bij de Berenburgkborder. Ik dacht: nu komt het, deze geuren herken ik vast ook meteen! Maar helaas, hier werd niks van geplukt en het recept mochten we helaas ook niet hebben... Zal ik stiekem teruggaan vanmiddag? En dan al die kruiden stiekem plukken?

Bij nader inzien leek het me toch niet zo’n goed plan. Ik had immers ook geen recept en met deze actie zou ik ook mijn tolk nog in de problemen kunnen brengen. Haha!

De gids legt dingen uit
Deelnemers krijgen uitleg over de planten en bloemen

Na de rondleiding gingen we lunchen. Het was een uitgebreid buffet. Allemaal lekkere dingen. Na de lunch mocht je zelf nog even door de tuinen lopen, of een kijkje nemen in het IJstijdenmuseum. Dat museum vond ik persoonlijk niet echt leuk. De meeste objecten stonden achter glas, dus kon ik ze ook niet goed zien. 


Ook zijn er in de Kruidhof verschillende planten te koop waar je thee van kan zetten. Welke ik bijzonder vond was de chocolademuntplant. Een vreemde combinatie, maar dat maakt het weer interessant! Deze chocolademuntplant heb ik ten slotte gekocht. 

Chocolademuntplant
Kenmerken van de chocolademuntplant

Het was een super dag en goed georganiseerd allemaal!

LinkedIn
Share