Bezoek aan de Magnuskerk in Anloo

Bezoek aan de Magnuskerk in Anloo

Verslag geschreven door één van de deelnemers van het OOG en OOR huis

0p vrijdag 17 januari zijn wij van het OOG en OOR huis met een groep van tien mensen in drie auto’s naar de hervormde kerk in het Drentse Anloo gegaan.
Wij waren daar op uitnodiging van Leo,  de vader van onze stagiaire, die heel boeiend één en ander kon vertellen over de geschiedenis van deze kerk.
Vanuit mijn theologische achtergrond had deze excursie mijn buitengewone interesse.

De kerk is zo’n duizend jaar geleden gebouwd en is daarmee het op één na oudste gebouw van Drenthe. Alleen de hunebedden zijn ouder. In tegenstelling tot veel andere kerken is het oudste deel van deze kerk gebouwd met tufsteen uit de Eifel,  uit Duitsland dus. Tufsteen is lava-achtig materiaal.
In latere tijd is er ook een stuk aangebouwd in Gotische stijl. Het oude gedeelte is meer in Romaanse stijl gebouwd. Dit is een robuuste vormgeving met ronde ramen, of beter met kleine ramen. Dit Gotische deel is bij een restoratie helaas weer weggehaald.

Tijdens het verhaal mochten we een doopvont en zandloper voelen. Daarna werden we rondgeleid en kwamen zo langs met knoppen bezette kerkbanken en voelden we de dikke muur van 1 meter breed.  We liepen langs de graven die ook in deze kerk te vinden zijn. Sommigen van ons hebben ook op de preekstoel gestaan.

In de kerk staan maar liefst drie orgels; een van Vulpen-orgel, een Frytag-orgel en last but not least een Schnitger-orgel. Leo gaf ook even een demonstratie van het Frytag-orgel en het Schnitger-orgel.
Ik mag zelf graag orgelen en heb ook aan het einde van dit bezoek nog even op het Frytag-orgel gespeeld. Heel demonstratief twee eigen compositietjes.

Ik kan terugzien op een hele mooie en interessante excursie.

LinkedIn
Share