“We vullen elkaar aan in de werkzaamheden!”

“We vullen elkaar aan in de werkzaamheden!”

Henk maakt nog niet zo lang gebruik van de dagbesteding van Gehoord en Gezien. In de korte tijd dat hij echter bij ons is, heeft hij wel al flink zijn handen uit de mouwen gestoken. En wel in de tuin van het OOG en OOR huis.

Sinds de heropening van het OOG en OOR huis is Henk, samen met vrijwilligster Joke, drukdoende in de tuin. Aarde omspitten, aardappels poten, snoeien, bloemen inzaaien…  Voor Henk was het allemaal een eerste keer. “Hiervoor heb ik nooit in een tuin gewerkt, omdat ik daar geen interesse in had. Maar voor nu is het een leuke en zinvolle invulling van de dagbesteding,” zegt Henk. En zinvol is het zeker, want straks kunnen we eten uit eigen tuin.

Naast de aardappels staan er namelijk ook bieten, bonen, spruiten en wortelen in de tuin. Die zijn allemaal keurig in rijen geplant. Daarvoor moesten er eerst geultjes worden gegraven. Henk: “Het hele proces van poten en zaaien was voor mij nieuw. Zaadjes zijn erg klein en vermengd met aarde is het wel lastig om het verschil te voelen.”

“Joke en ik vormen een goed team. Ze geeft goed aan wat ik kan doen en we vullen elkaar aan in de werkzaamheden,” vertelt Henk. Hoe gaat dat dan in de praktijk? Joke: “Doordat Henk niets ziet, is het voor hem lastig om te bepalen waar hij moet zijn om de planten en bloemen water te geven. Dat hebben we opgelost met de lange steel van het tuingereedschap. Die heb ik vlak boven de watergeul op de grond gelegd. Zo kan Henk met zijn ene hand de steel volgen en met zijn andere hand de gieter bedienen!”

Tuinieren als je niets of weinig ziet, vergt dus wat creativiteit, maar is wel degelijk mogelijk. “Ik vind het een leuke bezigheid. Je bent bezig in de natuur en je doet meteen iets aan je lichamelijke conditie,” aldus Henk. Een win-win-winsituatie dus!

Henk en Joke zijn zaadjes aan het planten in de aarde bij het OOG en OORhuis
Samen zaadjes planten
LinkedIn
Share