Klankreis werkt ook voor doofblinden ontspannend!

Afgelopen vrijdag mochten de deelnemers van het OOG en OOR huis in Onnen weer een klankreis ervaren. Je zult nu ongetwijfeld denken: ‘een klankreis, wat is dat?’ of ‘klank,dat is toch geluid? Hoe gaat dat dan als je niet goed kunt horen?’. We leggen het uit!

Mareen van yoga-, massage-, en cranio-sacrale therapiepraktijk ‘De kleine stilte’ uit Haren was voor de tweede keer te gast met haar klankschalen. Klankschalen zijn muziekinstrumenten: schalen die door erop te ‘spelen’ geluid geven. Dat doe je door hem aan te slaan met een klopper of door de rand licht te beroeren met een stok. De schalen zijn er in diverse maten en elke schaal geeft een ander geluid.

Rust

Het geluid dat wordt voortgebracht is ontspannend. Als de klankschaal op de juiste manier wordt aangeslagen, dan ontstaat er een klank die op en neer golft op een ritme. De klank kan tot diep doordringen in je lichaam, waardoor je – zowel geestelijk als lichamelijk – tot rust komt. Tijdens zo’n klankreis kun je in slaap vallen, maar dat is helemaal niet erg. Het laat juist zien dat je je volledig ontspant.

Geluid voelen

Niet iedere deelnemer had al eerder een klankschaal vastgehad of aangeslagen. Daarom werd er gestart met een rondje voelen en uitproberen. Iedere deelnemer bracht een ander geluid voort op eenzelfde klankschaal. Bij de een hield het lang aan, bij de ander kort. Maar belangrijker was het kunnen ervaren van geluid. Geluid trilt namelijk en kun je voelen. Doordat je de klankschaal op je vlakke hand draagt, voel je als het ware het geluid.

De klankreis

Na een uitgebreide kennismaking was het tijd voor de klankreis zelf. Alle deelnemers zochten een plekje op in de ruimte. De één zittend, de ander liggend. Iedere deelnemer kreeg voldoende ruimte, niet alleen vanwege corona, maar ook zodat Mareen tijdens de sessie dichterbij kon komen, waardoor de klank nog dieper binnen kon treden.

Tijdens dr eis, die zo’n 20 minuten duurde, werkte Mareen toe naar een diepe ontspanning. Daarvoor gebruikte zij haar verschillende klankschalen, die ze om de beurt aansloeg. Dat deed zij puur op gevoel en niet volgens een strak schema. Aan het einde haalde zij iedereen weer ‘terug’ met een wat hardere, korte klank.

Ervaren

De deelnemers hebben de klankreis als ontspannend ervaren en de meesten vertelden even ‘weg’ te zijn geweest. Heerlijk om zo even het hoofd te kunnen leegmaken en toe te kunnen geven aan waar het lichaam van mensen die beperkt zijn in horen en zien vaak om vraagt: rust. Wat de deelnemers betreft, was dit weer een geslaagde sessie en mag Mareen zeker nog eens terugkomen!

 

LinkedIn
Share