Mondriaan

Toen de anderhalvemeterregel werd doorgevoerd in de grote, gezamenlijke ruimte, verslechterde de akoestiek. Dat kwam doordat de tafels niet meer tegen elkaar aan stonden geschoven. Een verslechtering van de akoestiek leidt voor mensen die beperkt zijn in horen tot meer problemen in het spraakverstaan. Er moest dan ook een oplossing komen!

Er werd druk gediscussieerd en verschillende ideeën geopperd. Zo werd er bedacht dat het plafond moest worden verlaagd. De grote ruimte heeft namelijk een puntdak en een vide. Konden we niet het plafond verlagen tot de hoogte van de vide? Met doek, zeil, karton of hout? Dat was allemaal geen optie, want het zou de brandveiligheid niet ten goede komen. Dan moesten we de muren bekleden. Hoe gaan we dat veilig doen? En hoe kunnen de cliënten daar zelf bij helpen?

Een aantal van hen zijn zeer creatief en kwamen met het idee om een Mondriaan na te bootsen. Niet gewoon met een kwast, maar met dozen van eieren. De aanvoer daarvan was overweldigend. Een deel van de dozen werden ontdaan van de klep en rood, blauw, wit en geel geverfd. Toen begon het puzzelen: hoe leggen we het goed neer? Toen het definitieve ontwerp klaar was en op de foto gezet, werden de eierendozen weer van het canvas geveegd en stuk voor stuk voorzien van lijm en goed aangedrukt op het canvas. Zo werd het kunstwerk weer opgebouwd. Tot dat moment verliep het project gesmeerd.

Maar toen kwamen de randjes. Mondriaan staat bekend om zijn strakke, zwarte lijnen, waarmee hij de vlakken van elkaar onderscheidt. De oneffenheden en dunne randjes van de eierendozen en de wens om zo strak mogelijke lijnen te creëren, zorgde voor hoofdbrekens. Er werd van alles uit de kast getrokken, waarbij de speciaal uit Duitsland meegenomen zwarte tape de grootste kans van slagen had. Maar helaas: na een week bleek de tape te zijn gekrompen. Gewoon met verf dan? Zwart lint? Schilderstape zwart verven? Stroken karton? Uiteindelijk heeft begeleidster Joke de klus weten te klaren met cadeaulint. De vlakken zijn van elkaar gescheiden, enkel de rand moet nu nog worden gedaan. En tot die tijd staat de Mondriaan al mooi op de rand van de vide tegen de muur. Een waar kunstwerk!

LinkedIn
Share