Tulpen van Eef – voelen en ruiken

Zo langzamerhand kruipen we weer richting het voorjaar: de tijd dat er velden vol gekleurde tulpen te vinden zijn in de bollenstreek. Rood, wit, oranje, geel, blauw, paars … een waar kleurenpracht! In het OOG en OOR huis zijn sinds een paar weken ook prachtige tulpen te bewonderen, die net als de echte tulpen goed te ruiken én voelbaar zijn. Eef heeft deze tulpen gemaakt en vertelt je er graag meer over!

Na de zomer begon Eef aan haar nieuwe creatieve project. Ze wist toen nog niet goed wat het moest worden, in ieder geval iets met kleine canvassen, verschillende materialen én bloemen. Ze vroeg Annelie erbij om hulp. “Eerst heeft Annelie toen een zonnebloem getekend, die verdeeld zou worden over 8 kleine schilderijtjes. Heel mooi, maar ik zag het toch niet zitten, want de blaadjes waren erg klein,” vertelt Eef. “Dat zou te pietepeuterig worden om op te vullen. Dus dat werd hem niet.”

Het idee voor een voelbaar bloemenschilderij bleef echter in het hoofd van Eef malen. Het idee moest haalbaar en praktisch zijn en na wat denkwerk had Eef het opeens. “De vorm van de tulp was erg geschikt. Ik had er meteen een beeld bij en zag een drieluik voor me, met op elk paneel één tulp.”

Elk paneel zou gaan bestaan uit drie vierkante canvasdoeken, die verticaal een geheel vormen. “Op het bovenste doek komt de tulpenkop en op de twee doeken daaronder de steel en de bladeren,” licht Eef haar idee toe. “De drie panelen samen vormen dan het drieluik.”

Zo tekende Annelie op in totaal 9 canvasjes de onderdelen van de tulpen en kon Eef aan de slag. Allereerst werd de achtergrond geverfd met aquarelverf: van boven naar beneden, van de lucht tot het gras, van blauw naar groen. “De kleuren moesten mooi in elkaar overlopen. Dat was nog best lastig, want het is een drieluik, bestaande uit 9 losse onderdelen. Maar samen moet het wel één geheel worden, waardoor het kleurverloop horizontaal aan elkaar gelijk moest zijn.”

Thuis ging Eef in alle rust (‘heerlijk’) aan de slag. Ze begon voor de linkertulp op bekend terrein, namelijk met wolvilt. Deze techniek heeft Eef toegepast om zowel de kop als de steel en de bladeren goed voelbaar te maken. Af en toe nam ze wat onderdelen mee naar het OOG en OOR huis om even te laten checken of het goed ging, om ergens wat ondersteuning bij te krijgen en/of om inspiratie op te doen uit bakken met rommeltjes. Zo kwamen de ideeën voor de tweede en derde tulp ook bovendrijven.

De middelste tulp heeft een kop gemaakt van zand, gekleurd in de kleuren van de regenboog. Voor de tweede lockdown kleurde Eef het benodigde zand met allerlei oude potjes verf van Annelie. Ook haalde ze stukjes hout uit het bos voor het linkerblad en gaf ook die kleur. Het rechterblad is opgevuld met schelpjes. De steel daarentegen bestaat uit een stuk fietsband dat beplakt is met de netjes waarin sinaasappels, mandarijnen en uien worden verkocht.

“Waar je de onderdelen van de linker- en de middelste tulp alleen maar kunt voelen, kun je die van de rechter ook ruiken,” zegt Eef. ‘Die is namelijk gemaakt met allerlei kruiden. Zo zitten er in de kop kruidnagel, potpourri, kaneelstokjes en gedroogde citroenen. Die laatste zijn niet meer mooi geel, maar bruin. Dat komt door het drogen in de oven.” Voor de steel gebruikte Eef takjes rozemarijn uit eigen tuin en jeneverbessen. Het rechterblad is gevuld met laurier en pompoenpitten en het linker met wederom kruidnagel en rode peper.

Al met al een kleurrijk en geurend geheel, waar Eef vooral in januari hard aan heeft gewerkt. Toen kon Eef namelijk een tijdje niet naar Onnen komen en vielen – door corona – ook andere activiteiten stil. In februari was Eef er echter weer en showde ze de anderen vol trots het drieluik. Het was af en iedereen rook en voelde vol belangstelling aan de tulpen. Niet alleen uit bewondering, maar ook uit afgunst, want zo creatief als Eef, dat zouden meer mensen willen zijn!

In het OOG en OOR huis werd een mooi plekje gevonden voor het drieluik. Aan de muur, recht tegenover de vaste zitplaats van Eef, zodat ze elke vrijdag haar eigen werk kan aanschouwen. Het ophangen was nog wel even een dingetje, daar moesten uiteindelijk veel lijm, meerdere schroeven, ijzerdraad, houtjes en veel denkwerk aan te pas komen. Maar het hangt! En zo lang Eef bezoeker blijft van het OOG en OOR huis, mag het schilderij blijven hangen. We hopen uiteraard dat dat nog heel lang het geval zal zijn, want Eef inspireert iedereen!

LinkedIn
Share