Een ritje in de zijspan

Dinsdag 8 juni kwam onze buurman Jaap bij ons met zijn nieuwe, oude motor met zijspan. Hij vroeg of wij het leuk zouden vinden om een klein ritje door Onnen te maken in de zijspan van zijn Dnepr (Russisch merk). Natuurlijk vonden we dat leuk! Annelie mocht als eerste, om even te testen of het wel veilig voor ons was… Jaap kocht de motor namelijk al in 1992 en heeft hem in de afgelopen tijd geheel gereviseerd (uit elkaar gehaald, op maat gemaakt en weer in elkaar gezet). Dus je zou zeggen dat hij nu weer zo goed als nieuw én veilig is :)!

Henk en Stientje stonden al te popelen om na Annelie’s testritje (goedgekeurd) in te stappen. De helm was al getest (conclusie: met gehoorapparaten is het niet te doen, dus die moeten uit en een bril past ook niet heel makkelijk onder een helm) en Henk was klaar voor zijn ervaring, toen er iets gebeurde … Sssssstttttttt!

Jawel, de band was lek! Jaap was waarschijnlijk over een scherp voorwerp gereden tijdens het testritje en er zat een gat van zeker 2 centimeter in.

Gelukkig voor Henk en alle anderen van de vrijdaggroep had Jaap nog een reservewiel, dat bevestigd was aan de achterkant van de zijspan. Vrijdag 11 juni kwam Jaap terug en vol goede moed stapte Henk in.

Na Henk waren Jessyca, Robert en Anneke aan de beurt en ook vrijwilligster Joke mocht met Jaap mee. Wat een heerlijk gevoel gaf dat ritje! Echt een gevoel van vrijheid. Je beleeft de wereld heel anders op het moment dat je snelheid maakt. Zo’n rondje door Onnen in de zijspan gaat veel sneller dan te voet!

Vandaar ook dat Jessyca dacht dat de snelheidsmeter wel de 60 km/h zou hebben aangetikt. Maar daar zat ze flink naast, want Jaap reed een keurige 30 kilometer per uur. Hij kon overigens haar inschatting wel verklaren. “Doordat de motor veel herrie maakt en lekker heen en weer schudt, denk je al snel dat je heel hard gaat, maar dat is niet zo. Vandaar ook dat mensen in elektrische auto’s, die stil zijn, soms geen idee hebben hoeveel snelheid ze eigenlijk maken,” aldus Jaap.

Alle bijrijders van de vrijdaggroep vonden het een leuke ervaring en bedanken Jaap voor het mooie ritje!

Jaap beloofde nog eens terug te komen op de dinsdag, zodat de mensen van de dinsdaggroep ook even van het vrije gevoel kunnen genieten.

LinkedIn
Share