Fragment OOG Radio

Annelie was afgelopen zaterdag te horen in het programma ‘Haren doet’ op OOG Radio.

Beluister hier het fragment.

Interview OOG Radio ‘Haren doet’ zaterdag 11 december 2021
Interviewers Kevin (K) en Lianne (L) interviewen Annelie (A)

K: Gehoord Gezien biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een ernstige beperking in horen én zien en aan de Mottenbrink in Onnen hebben zij een mooie locatie; het OOG en OOR huis. Had jij daar al ooit van gehoord, Lianne, voordat wij hiermee bezig waren?

L: Nee, ik denk dat het een mooie kennismaking wordt
K: Ja, absoluut. Want ik kwam dit ook ergens via via op het spoor, op Facebook ofzo en ik dacht: “Ik weet dit niet en ik zou er meer van willen weten”. Dus hebben ik even contact gelegd met Annelie Westhuis. Zij is de aanjager van Gehoord en Gezien. En ze is bij ons aan de telefoon nu. Goedemiddag Annelie.

A: Goedemiddag!
K: Ik begrijp dat jij al 20 jaar bezig bent met deze doelgroep
A: Wel in deze doelgroep, maar met volwassenen ben ik nu 5 jaar actief bij Gehoord en Gezien.

K: Gehoord en Gezien is dus een soort dagbestedingslocatie en zorgconcept voor deze doelgroep. Dat begrijp ik er eigenlijk een beetje uit.
A: Dat klopt, ja! Er komen mensen die zijn blind of ernstig slechtziend en daarnaast zijn ze ook no slechthorend. Daardoor hebben ze hele grote communicatieproblemen.

K: Dus dit zijn mensen die allebei de problemen hebben eigenlijk
A: Ja, inderdaad
K: Dat lijkt me heel heftig
A: Ja, het zorgt in een niet aangepaste omgeving voor grote problemen. Ze kunnen gewoon de informatie niet mee krijgen. Terwijl ze wel dolgraag mee willen doen. Maar dat lukt gewoon niet.

L: Hoe gaan jullie daar dan mee om? Hoe ziet jullie dagbesteding er dan uit om er toch voor te zorgen dat mensen dan mee kunnen doen?
A: Ten eerste hebben we een kleine groep, maximaal 6 mensen. En we hebben hele strikte regels, dat betekent alleen om de beurt spreken, zo wie zo spreken we gearticuleerd en rustig. Daarnaast hebben we altijd oog voor of mensen het wel kunnen verstaan. Dan herhalen we het. We hebben een mobiel audiosysteem, daarmee wordt alles versterkt doorgegeven. Alles wat we doen, daar denken we over na bv. een kop en schotel, daar zit altijd een servetje tussen. Want als je een kopje neerzet, zonder dat, dan krijg je een geluidje en elk geluidje zorgt ervoor dat mensen een woord missen, waardoor het weer moeilijker is in de communicatie
K: precies, ik snap het al helemaal
A: Voor alle dingen die lastig zijn proberen we een oplossing te vinden. We kijken vooral naar de mogelijkheden

K: Nu doen jullie vooral dagbesteding dat doen jullie in het OOG en OOR huis. Dat is recent verhuisd naar Onnnen he?
A: We zaten al in Onnen, wat zaten ongeveer 50 meter verderop. Maar we zitten nu aan de doorgaande weg. Aan de Mottenbrink

K: Wat voor pand is dat?
A: Dat is het pand van de familie Boerema. Oorspronkelijk was het een … centrum voor…
K: van de NOVO volgens mij
A: Van de NOVO inderdaad
K: Waar toen iemand is overleden. Daar is het bij de meeste mensen bekend van
A: Daar willen we het niet te veel over hebben
K: Dat snap ik
K: Heel tragisch inderdaad, maar daar zullen we het niet over hebben inderdaad. Dus daar zitten jullie nu. Het is een ruimte waar jullie bv dagbesteding doen. Maar deze mensen zijn beperkt in zien en horen. Bij dagbesteding denk ik dan misschien aan mensen met een geestelijke handicap. Maar deze mensen beseffen gewoon wat ze hebben volgens mij.
A: Dit zijn mensen zoals jij en ik. En zelfs jij en ik kunnen dit treffen. Want er zitten mensen in de groep die hebben gewoon een baan gehad , of die hebben auto gereden. Die hebben alles moeten loslaten vanwege deze beperkingen, wat hun is overkomen. En juist voor de mensen die niet een verstandelijke beperking hebben is er zo weinig. En ze willen zo graag aangesproken worden op wat ze nog wel kunnen

L: ik denk dat het ook wel belangrijk is om toch die mensen te laten zien wat er nog wel mogelijk is.
A: Dat is hartstikke belangrijk! En het is gewoon ook heel leuk om het samen op te bouwen. Want we zijn met niks begonnen, 5 jaar geleden en nu hebben we een compleet huis. En die zijn we nu weer na de verhuizing samen aan het inrichten. Samen aan het klussen.
K: Dat is één van de dingen die jullie ook doen he, denk ik? Tijdens de dagbesteding, gewoon de hele boel aanpakken daar.
A: Het is een vraaggestuurde dagbesteding. Mensen kunnen aangeven waar ze zin in hebben en dan kijken wij of het mogelijk is. Ik ben de betaalde kracht, het is mijn zorgonderneming, maar ik heb een fantastisch vrijwilligersteam om mij heen staan. En op elke 2 personen die niet goed hoort en ziet staat 1 goed ziende en horende persoon en die begeleid, daar waar nodig. Maar de helft van de tijd staan we met de handen op de rug, want de mensen willen het zelf doen. En wij springen alleen bij, daar waar nodig.
L: En dan zijn jullie er ook een beetje bij voor de gezelligheid. Moeten de mensen die bij jullie komen ook een bepaalde indicatie hebben? Of mogen ze gewoon binnen komen?
A: Ze mogen altijd eerst 2 dagen vrijblijvend komen kijken, want alleen als je je prettig voelt dan is het wat voor jou. Ook al behoor je tot de doelgroep, dan hoeft het niet bij je te passen. Dat is gewoon heel belangrijk, dat je je er lekker voelt. Dan kun je naar de gemeente, de WMO en daar kun je dan een indicatie aanvragen en dan wordt het via de WMO bekostigd.
K: Met een PGB situatie, persoons gebonden budget, voor de mensen die dat niet weten
A: En wij bedienen de drie noordelijke provincies. Want voor deze doelgroep is er niets in het noorden van het land.
K: Dat is mooi werk hoor. Absoluut!

L: En hoeveel dagen kunnen mensen bij jullie terecht?
A: We zijn nu 2 dagen open, elke dinsdag en vrijdag, maar die dagen zijn nu vol. We zijn nu aan het kijken is er meer belangstelling en dan gaan we een extra dag open.
K: Ik neem aan dat je daar ook vrijwilligers voor zoekt dan, voor die extra dag?
A: Voor die extra dag zoek ik weer vrijwilligers. En waar ik ook een vrijwilliger voor zoek, als ik zo vrij mag zijn?
K: Zeker!
A: Wij hebben een sportruimte. We zijn opzoek naar een vrijwilliger met een sportachtergrond die een heel klein sportprogrammaatje voor een aantal mensen op kan zetten. Dan gaat het echt om hele kleine basisdingen. Als je je leven lang blind bent, heb je vaak geen lichaamsbesef. Dus wat is dan een goed houding, wat zijn dan goede oefeningen voor jou? Ik zoek iemand die dat zou kunnen opzetten, zo’n klein programmaatje en die dan ons, als begeleiders kan leren waar wij dan bewust op moeten letten en dat die persoon dan af en toe een keertje langs komt bij ons om te kijken hoe het gaat
L: een soort persenal trainer dan?
A: Ja, zoiets! We werken dus allemaal low-budget, vandaar ook met vrijwilligers. Alle vrijwilligers die doen ook de dingen bij ons waar zij goed in zijn en leuk vinden. Zo krijg je ook altijd leuke en gezellige begeleiding.
K: Waar kunnen zij zich melden, stel iemand hoort dit en denkt: “Ik kan wel iets voor jullie betekenen”, waar kunnen zij terecht?
A: Gehoordgezien.nl
K: Ik hoor het al, jullie doen prachtig werk daar aan die Mottenbrink en ook misschien ook mensen die nu denken, wat is daar dan ingetrokken? Ik denk dat de mensen in Onnen het wel weten, maar bij deze. Het OOG en OOR huis!

K: Jullie doen ook nog informatieavonden? Dat is ook heel interessant
A: Inderdaad. Mocht je belangstelling hebben, hoe om te gaan met deze doelgroep, dan kunnen we op locatie komen of mensen kunnen bij ons komen.
K: Kijk, Gehoordgezien.nl daar staat het allemaal, denk ik he?!
A: Als het goed is staat het er allemaal, met leuke foto’s erbij en wat er allemaal gedaan wordt en we zijn ook, zoals je al zei, actief op Facebook. Dus daar kunnen mensen ons ook tegen komen. Ik ben al even op zoek geweest naar leuke kerstfoto’s voor jullie kerstactie, dus ook foto’s van Gehoord en Gezien, zullen gestuurd worden
K: Heel goed
L: en filmpjes mogen ook
K: stuur het in, het komt helemaal goed. Annelie Westhuis, dank je wel en een heel fijn weekend voor nu.
A: hetzelfde voor jullie!

LinkedIn
Share