OOG TV

Vanmiddag tijdens het open huis zijn Annelie en Richard geïnterviewd door OOG TV!

Lees hier het artikel

Klik hier om het fragment te bekijken op YouTube

 

Hieronder staat beschreven wat er in beeld komt. Ook is de tekst van het interview uitgeschreven.

Beeld:
Intro: een close up van de lijmpotten in de creatieve ruimte waar met grote letters “lijm” geschreven staat.

Alien in gesprek met bezoekers van de open dag in de sportruimte.

Richard aan het werk met de verstekzaag in de houtruimte.

Evelyn is twee keer te zien terwijl ze werkt met de zeshoek.

Het interview met Annelie is opgenomen voor de kast in de creatieve ruimte.

Het interview van Richard is opgenomen in de houtruimte. Hij staat bij het midden van de tafel, waarbij de ene kant van de tafel donker en de andere kant licht is. Hij heeft een stuk hout liggen op de donker helft van de tafel.

Het plantenrekje wat Richard heeft gemaakt komt in beeld.

Op 1.40 minuut zie je de huiskamer. Anneke staat met Mickey naast zich bij de tafel. Ze vertelt over de spelletjes die er op tafel liggen aan bezoekers.

Op 1.50 minuut zie je een close up van de gemaakte zeshoeken. Het oog en het oor komen nadrukkelijk in beeld.

Op 2.03 minuut zie je bezoekers buiten bij de plantenbak staan.

Op 2.07 zie je het OOG en OOR huis, gezien vanaf de weg. De vlaggetjes wapperen van de brievenbus naar de carport. Op de container staat “welkom” en “open dag”

 

Tekst:
voice over: Knutselen, koken of sporten, zijn voor veel mensen gewone activiteiten, maar voor mensen die slecht zien én slecht horen is dat minder vanzelf sprekend. Daarom is er het OOG en OOR huis in Onnen waar zes mensen per dag terecht kunnen voor dagbesteding.
Dit is de enige plek in noord Nederland waar dit mogelijk is. Vandaag hielden ze een open huis om te laten zien hoe belangrijk deze dagbesteding voor ze is.
Annelie: “Als je een dubbele beperking hebt, dan ligt het sociale isolement echt op de loer. De gewone maatschappij is druk dus je kunt niet deelnemen in een groep en dat is eenzaam. Hier is juist wel dat groepsgevoel, samen kunnen delen, het lotgenoten contact. Ze hoeven niets uit te leggen, want ze hebben allemaal min of meer dezelfde problematiek. Dus dat is heel waardevol en ze worden hier aangesproken op de dingen die ze kunnen”.
Voice over: Eén van hen is houtbewerker Richard. Richard: “Je kan hier lekker werken in je eigen tempo, met eigen aanpassingen. Want wij met een dubbel gehoor en gezicht probleem hebben toch enige aanpassingen nodig om goed te kunnen functioneren en dat is hier allemaal mogelijk. Bijvoorbeeld het contrast. De één vindt op een licht ondergrond prettiger de ander op een donkere ondergrond. Je ziet het hier wel aan dit balkje dat is duidelijk zichtbaar voor ons”.
Annelie: “Zo wie zo is het een vraag-gestuurde dagbesteding, dus mensen kunnen zelf aangeven wat ze willen gaan doen. We doen groepsactiviteiten, zoals samen koken of samen iets creatiefs. Maar we doen ook heel veel individuele dingen en dan kunnen mensen zelf aangeven wat ze willen doen.
We hebben allemaal verschillende ruimtes, zodat ze ook in alle rust kunnen werken, want alles kost heel veel energie. Als je niet goed hoort en ziet, is het constant zoeken naar waar is mijn informatie, zie ik het goed? Hoor ik het goed? En dat kost heel veel energie”.
Voice over: Ze zijn blij dat de dagbesteding er is.
Richard: “Voor mij is het heel belangrijk, want anders zit ik hele dagen een beetje thuis in m’n eentje. Ik ben toch wel vrij eenzaam. Hier heb je toch mensen om je heen. Het is gewoon gezellig hier”.
Annelie: “Het is heel heftig wat hun is overkomen. Want het zijn mensen zoals jij en ik. Een heel aantal hebben een baan gehad, hebben auto gereden en hebben overal afscheid van moeten nemen. Dat is heel heftig en heel naar. Maar je leven stopt niet als je het overkomt. Er zijn altijd weer mogelijkheden. Het is heel fijn om samen te ontdekken wat die mogelijkheden zijn. Het is een fantastische plek om hier te werken en bij elkaar te komen!”.

LinkedIn
Share