Op bezoek bij de familie Woldring

door Henk Dekker

Op vrijdag 10 juni jl. brachten we met een kleinere groep, een bezoek aan de boerderij van de familie Woldring in de gemeente Haren.

Nadat we een beker koffie of thee met een plak cake hadden gekregen, gaf Sandra, de schoonzuster van Bert, ons in de stal, terwijl wij zaten op een stropak, uitleg over hun Fries-roodbonte koeien. Volgens Sandra zijn er wereldwijd nog zo’n 600 van deze dieren te vinden. Zo leerden we onder meer dat koeien 4 magen hebben, de Fries-roodbonte koeien kwalitatief goede melk produceren, makkelijk benaderbaar zijn maar bovenal, dat koeien bijziend zijn en goede oren hebben, dus een beetje bij onze doelgroep horen…

De familie Woldring is door de landelijke Stichting Zeldzame Huisdierrassen in april 2019 uitgeroepen tot eerste officiële fokcentrum van dit ras. Pas wanneer de koe geen kalf meer kan krijgen neemt de familie afscheid van de koe. Ze mag dan nog een tijdje in de wei staan, of, afhankelijk van het weer, op stal waarna ze wordt geslacht. De koe heeft dan vaak ruimschoots meer dan één maal de leeftijd van een gemiddelde melkkoe gehaald.

Shovel
Na de interessante minicollege mochten we een rondje meerijden op een shovel. Ik stapte als eerste in de cabine die, zo dacht ik, geen deur had. Terwijl we reden, klemde ik mijn linkerhand stevig om een beugel en zocht met mijn rechterhand steun, maar vond die niet. Ik was een beetje bangdat we door een diepe kuil zouden rijden, of dat de chauffeur een onverwachte manoeuvre zou nemen, en wat dan de gevolgen daarvan zouden kunnen zijn. Het ritje verliep voorspoedig. Toen we weer bij de stal aankwamen en ik uit de cabine was geklommen, hoorde ik Sandra zeggen: ”Bij de volgende ronde moet het deurtje dicht!” Ik kon achteraf wel lachen om mijn avontuur.

Zorgelijke situatie
Naast het houden van het Nederlands meest zeldzame koeienras, voert de familie Woldring ook werkzaamheden uit voor andere boeren. Dit wordt machinaal uitgevoerd. De olieprijzen rijzen echter de pan uit. Dan is er nog een stuk land wat ze al vanaf 2014 niet meer kunnen gebruiken voor hun koeien omdat er te hoge gehalten aan zware metalen in de grond bleken te zitten die opneembaar waren geworden voor de planten en zo in de koeien terecht kwamen. En dan de plannen van de huidige overheid die ervoor zorgt dat geen boer meer weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Het bestaan als boer is door dit alles een stuk onzekerder geworden. Dit is een zorgelijke situatie zegt Sandra. Toch wil ze positief blijven kijken naar de toekomst.

We willen de familie Woldring hartelijk danken voor hun gastvrijheid en voor hun inkijkje in het boerenbestaan.

Klein nawoord van de familie Woldring:
Wij hebben jullie graag een kijkje ‘in onze keuken’ willen geven. We willen jullie bedanken voor de interesse die jullie toonden in onze dieren en ons werk. We hopen jullie graag nog eens een keer te kunnen uitnodigen. Henk, dank voor de koekjes, gebakken ‘in jullie keuken’. Ze hebben heerlijk gesmaakt!

LinkedIn
Share