Het zwart-witte puzzelschilderij

Door: Jessyca

 

Vorig jaar nam Anneke foto’s mee van schilderijen die zij samen met haar kleindochters had gemaakt. Die zagen er erg kunstzinnig uit. Wat had Anneke precies gedaan? Zij kocht oude canvasschilderijen bij de kringloop en spoot deze zwart of wit met spuitbussen van de Action. Daarna legde zij er voorwerpen op, zoals bladeren, riet en pluimen, en spoot eroverheen met wit of zwart. Even drogen en daarna de voorwerpen verwijderen. Zo ontstond een zwart-wit of wit-zwart schilderij, waarbij je de afdruk van de voorwerpen heel goed kon zien door het contrast.

Toen de apparatuur in de sportruimte werd geïnstalleerd, bleek dat met name het (hard)lopen op de loopband voor geluidsoverlast zorgde in de naastgelegen ontspanningsruimte. Het speldenprikschilderij was al bedoeld voor de huiskamer, dus ging Jessyca op zoek naar een andere oplossing om de overlast te verminderen.

Zij had nog de prachtige schilderen van Anneke en haar kleindochters in gedachten en stelde aan Annelie voor om zoiets te maken. Maar niet op gewoon canvas, maar op puzzelmatten. Stukken foam van minstens een centimeter dik in de vorm van puzzelstukken. Die kun je aan elkaar vastmaken in de lengte en breedte. Zo ontstaat er een groot oppervlakte.

Op vrijdag de 13de in de maand mei gingen we er spontaan met een clubje dames op uit naar de kringloop in Haren. Daar vonden we – eindelijk – de benodigde puzzelstukken. (We hadden er individueel al een aantal bezoekjes aan kringlopen op zitten zonder resultaat.) Deze puzzelmat was alleen bedoeld voor kinderen en had uitdrukbare figuurtjes. Dat probleem tackelden we later in het OOG en OOR huis door achter elk stuk een kartonnen vierkant te plakken. Op die manier vielen de losse onderdelen er niet meer uit.

Jessyca had uitgezocht hoe de verf het beste zou pakken op dit materiaal: eerst moesten er twee lagen primer aan worden gebracht. Gelukkig was witte primer volop aanwezig in het OOG en OOR huis en zelfs eentje speciaal voor kunststof. Het aanbrengen van de verf bleek het makkelijkst te gaan met een klein verfrolletje.

Daarna werd er gezocht naar geschikte voorwerpen. In en om het OOG en OOR huis vonden we diverse bladeren, schelpen (zowel rond als recht), houten rondjes, lange grassprieten en ronde en rechte vormen van klei (al eerder gemaakt door Anneke). Buiten bij de werkbanken konden we vervolgens de schilderijen gaan spuiten: Jessyca onder de carport vanwege haar lichtschuwheid en Anneke naast de carport vanwege haar behoefte aan veel licht.

Enthousiast gingen we aan de slag en nadat Jessyca al eerder even had geoefend, gingen we vrijdag 3 juni voor het ‘echie’. Van vrijwilliger Jokekregen we nog wat tips over hoe je zo goed mogelijk een egale laag krijgt. Dat werkte en na het drogen kwamen er werkelijk pareltjes tevoorschijn. In de creatieve ruimte legden we alles aan elkaar en zo was er weer een kunstwerk gemaakt!

Inmiddels hangt het schilderij in de sportruimte!

 

LinkedIn
Share