De praalwagen van Evelyn

Door: Jessyca

Evelyn heeft al sinds maart maar één onderwerp waarover ze elke week bij het rondje enthousiast vertelt: de wagen. Met de wagen bedoelt ze de praalwagen van bouwgroep De Hopbouwers uit Peize die elk jaar meedoen aan de Rodermarktparade.

Velen van ons konden er zich maar lastig een voorstelling bij maken als Evelyn uitgebreid vertelde over hoe en wat er op de wagen zou komen. Tot vanochtend! Nu de Rodermarktparade is geweest en de wagen weer in Peize staat, was het tijd voor de dinsdaggroep om de wagen te gaan bekijken en dat mocht met de handen!

Evelyn en haar man Harrie (een enthousiaste Hopbouwer) stonden ons al op te wachten op de Brink. Uit een volgeladen auto stapten Richard, Laura, Huug, Karla en Annelie. Ook Jessyca en haar dochter Naomi kwamen kijken.

Het thema van de parade was dit jaar ‘Vrijheid-Blijheid’ en De Hopbouwers hadden hun praalwagen de naam ‘Paais op Raais’ (Met Peize op reis) gegeven. Evelyn leidde ons met veel enthousiasme langs de vier zijdes van de praalwagen. Voor op de wagen was Las Vegas uitgebeeld, aan de linkerzijde Venetië, achter op de wagen Hawaii en aan de rechterzijde China.

Het is amper met een toetsenbord te beschrijven wat voor moois er allemaal was gemaakt door de bouwgroep. In Las Vegas stond onder meer een kleine Eiffeltoren, een goktafel met levensgrote fiches en speelkaarten gemaakt van geverfde rijstkorrels en gedroogde bonen. Venetië werd uitgebeeld met natuurlijk een brug over het water (gemaakt van blauwe plastic zakjes), een rode boot (bekleed met koolbladeren) en prachtige maskers. Er was een doorkijkje naar Hawaii gemaakt, dat uitgebeeld werd met een zandstrand, bar en een grote (echte) palmboom. Barkrukken, kokosnoten en drankflessen maakten de sfeer compleet. Over naar weer een ander werelddeel: Azië: in China was er heel veel rood te zien. Dat rood was afkomstig van waarschijnlijk honderden dahlia’s. Alle bloemen waren geknipt en de blaadjes stuk voor stuk bevestigd aan de wand. Aan de wand hingen ook twee kunstwerkjes gemaakt door Evelyn: met speldenprikkunst had zij op de dagbesteding, maar ook thuis, twee lotusbloemen gemaakt. Deels boven China en deels boven Las Vegas hing er een luchtballon. De wagen was geheel versierd met bloemen en lichtjes voor in het donker.

Er klonken vele ‘oh’s’ en ‘ah’s’ tijdens de rondgang langs de wagen. Zeer verdiend ook, want de bouwgroep had tot zaterdagochtend 4 uur doorgewerkt om de wagen die middag mee te kunnen laten doen aan de optocht. Tijdens de optocht stond Harrie met zijn kleinzoon op de wagen als klanten van het casino in Las Vegas. Ook andere Hopbouwers en hun (klein)kinderen waren figurant. De wagen werd door een tractor voortgetrokken en reed als één van de laatste wagens mee in de optocht door Roden.

Na de rondgang hebben we nog een heerlijk kopje koffie met stuk appeltaart genuttigd bij dagbesteding Ons T hoes, wat naast de bakker is gevestigd op de Brink. We hebben even gezellig, warm en droog gezeten met elkaar, lekker gekletst en met de medewerkers ervaringen uitgewisseld over beider dagbestedingen.

We spraken de wens naar Evelyn uit om elk jaar de praalwagen te bekijken, want we merkten wel dat we op deze manier veel meer meekregen dan langs de route. Toen trok de praalwagen in slakkentempo langs ons heen, maar er iets van zien of meekrijgen lukte niet of nauwelijks. Op deze manier konden we de praalwagen echter goed beleven en nu snappen we ook eindelijk waarom Evelyn al een halfjaar loeiend enthousiast aan het kletsen is over ‘de wagen’!

Evelyn, Harrie & dagbesteding Ons T hoes bedankt voor de leuke ochtend!

Ook in 2023 brachten we een bezoek aan de praalwagen van Evelyn. Dat jaar was het thema ‘Winterpret’.

LinkedIn
Share