Achter de muziek aan

Tekst Henk Dekker
Foto’s: Annelie Westhuis

Op 7 oktober jl. toog de vrijdaggroep, op initiatief van vrijwilligster Joke, naar Museum Vosbergen in Eelde. Nadat we neergestreken waren, vertelde onze gids Dick Verel over de historie van dit pand en het ontstaan van dit museum. Daarna begonnen we aan de rondleiding. Dick liet ons allerlei eeuwenoude muziekinstrumenten horen en voelen die vervaardigd zijn uit dierlijk materiaal. We kregen uitleg over de herkomst van de instrumenten. Toen we bij de klavecimbels en de piano’s waren aangeland, kroop begeleider Rhodes, die voor de eerste keer met ons meeging, achter de toetsen en liet ons genieten van mooie melodieën. De rondleiding werd afgesloten met een demonstratie op een draailier. Na de lunch gingen we in groepjes verder het museum verkennen. Ik liep met Joke. Ik raakte betoverd door de (mechanische) instrumenten. Door aan een slinger te draaien, wordt er een constructie in werking gezet die een wijsje tokkelt of een orgeltje laat horen. Toen we weer in Onnen waren gearriveerd en de koffie en thee waren ingeschonken, sloot Rhodes die violiste is de dag af door op haar viool haar strijkkunsten te laten horen.

LinkedIn
Share