Rondleiding op de ijsboerderij

Tekst: Henk Dekker
Foto’s: Annelie Westhuis

Wij van de dinsdaggroep hadden er al een poosje naar uitgekeken, en op 25 oktober jl. was het dan zover. Met de benenwagen en per auto gingen we naar de ijsboerderij de Onnerpolder in Onnen, waar de vrijdaggroep al eens eerder was geweest om ijs te eten. Daar aangekomen werden we verwelkomd door Isabel die ons zou gaan rondleiden. Aanvankelijk dachten we alleen uitleg te zullen krijgen over het maken van ijs, maar tot onze verrassing, kregen we een uitgebreide rondleiding over de boerderij. Om te beginnen gingen we naar de stal waar de kalveren zijn ondergebracht. Sommigen van ons lieten de dieren aan hun vingers sabbelen. Daarna bezochten we de stal met de melkkoeien, liet Isabel ons het verschil voelen tussen stro en hooi, kregen we uitleg over insemineren van koeien waarbij de injectiespuit van hand tot hand ging, werd ons uitgelegd hoe de koeien worden gemolken, bespraken we de problematiek rond de stikstof en werd er de melktank door ons bewonderd. Tot slot kwamen we in de ruimte waar het ijs wordt gemaakt. Op de werktafel legde Isabel wat mesjes die worden gebruikt bij het bereiden van ijs. Ook zette ze een grote garde voor onze neus die het ijs in de machine doorroert en vertelde ze over het productieproces. Tegen het eind van de excursie bood Huug namens de groep Isabel een door ons vervaardigd plantenrek aan. Na afloop van de excursie liepen we met bekers ijs terug naar het OOG en OOR huis. We willen bij deze Isabel nogmaals hartelijk danken voor de rondleiding.

LinkedIn
Share