Een hangbloempot, een kiwi en een uil

Door: Anneke Meijer

Hallo allemaal, 

Jessyca vroeg mij of ik iets wilde schrijven voor de website en dat doe ik met alle plezier voor haar (en jullie!). 

Een aantal maanden geleden hadden Eef, Bert en ik iets gemaakt van klei onder leiding van vrijwilliger Joke. Joke zit op een kleiclubje en daardoor kon ze ons mooi van een aantal tips voorzien. Zo moet de klei soepel en gemakkelijk te hanteren zijn. Door te kneden en met een deegroller eroverheen te rollen, van links naar rechts en andersom, maar ook diagonaal, kregen we dat voor elkaar. 

Joke had een plastic bord met een ‘ingedeukte’ uil meegenomen. Een soort van mal. Bert kon hier een mooi gladgestreken stuk klei op leggen. Toen de klei hard werd, kon het heel voorzichtig van het bord worden afgehaald. Eef maakte, naar aanleiding van een voorbeeld van Joke, een kiwi Geen stuk fruit, maar de vogel uit Nieuw-Zeeland. 

Ik zelf had een ouderwets hangbloempotje gekneed, gladgestreken en in model gebracht. Om deze naar Jan (de leraar van Joke) te vervoeren, hadden we een opgefrommelde krant in de bloempot gestopt. Op die manier zou hij in model blijven. Jan heeft een bakoven en wilde onze kunstwerken wel afbakken. 

Verder had ik ook yin en yang gemaakt. Dat was heel makkelijk om te maken, alleen het uitsnijden viel wel een beetje tegen. Maar goed, ook deze was verder goed gelukt. 

Na het bakken heeft Jan al die kleistukken een verflaagje / laagje glazuur gegeven. Ik weet niet zeker of de kleistukken daarna weer in de oven gingen. Bert had zijn kunstwerk heel mooi gemaakt en Jan heeft de uil ook heel mooi geverfd. 

Na ongeveer 3 a 4 weken kregen we onze kleikunstwerken weer terug. Zo had Bert zijn prachtige voelbare uil (soort schaal werd het) terug en ik mijn yin en yang en hangbloempotje. 

Met vriendelijke groet,

Anneke

Noot van de redactie: de kiwi van Eef is nog niet af op de afgebeelde foto.

LinkedIn
Share