Bezoek van de makelaar

Tekst: Henk Dekker

Op vrijdag 31 maart jl. maakte de vrijddaggroep in het OOG en OOR huis kennis met makelaar Jan Feenstra van Feenstra ERA Makelaars uit Haren. Met een vrij fors stemgeluid en in een rustig tempo pratend, kregen wij van Jan Feenstra een kijkje achter de schermen van de makelaardij. Feenstra legde uit dat je als makelaar of optreedt voor een verkoper, óf voor een koper van een huis. Mensen nemen een makelaar in de arm op basis van vertrouwen. Feenstra komt nog uit de tijd (hij zit al bijna 40 jaar in het vak) dat je als beginnend makelaar werd beëdigd door de rechter. Tegenwoordig is het vak van makelaar een vrij beroep. Volgens Feenstra is het verstandig om een makelaar te benaderen die aangesloten is bij de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM). Dan is de kans op louche praktijken namelijk een stuk kleiner, want anders loopt de makelaar in kwestie kans om uit de vereniging gezet te worden.  

Hoewel Feenstra makelaar is in huizen, verkoopt hij ook wel eens een winkel- of horecapand. Ook werd ons uitgelegd dat er makelaars zijn in schepen en zelfs in koffie. Het was een levendig onderhoud tussen ons en de makelaar, waarin ons duidelijk werd gemaakt dat de huizenmarkt onderhevig is aan vraag en aanbod. Ook was er ruimte voor onze vragen, zoals ‘wat was het duurste pand dat je ooit verkocht hebt en voor hoeveel?’ en ‘gaan verkopers altijd voor het hoogste bod of kiezen ze er liever voor dat er aardige, jonge mensen in hun huis komen wonen?’. Feenstra toonde zich ook geïnteresseerd in onze ervaring op de huizenmarkt en kon vanuit zijn expertise toelichting geven op onze persoonlijke (on)gelukjes op de woningmarkt. Na afloop bood Alien namens ons een zakje zelfgebakken koekjes aan aan de makelaar. Die waren door de donderdaggroep gebakken. Jan Feenstra toonde zich hierover verheugd. We willen Jan Feenstra nogmaals hartelijk bedanken voor zijn bezoek aan het OOG en OOR huis en mochten we in de toekomst nog eens een makelaar nodig hebben, dan zullen we zeker aan Jan Feenstra denken! 

LinkedIn
Share