Iris Huys zet haar kraam bij ons op

Tekst: Henk Dekker & Jessyca Klaassens
Foto’s: Annelie Westhuis

Op dinsdagochtend 18 april jl. bracht Edwin van het Iris Huys een bezoek aan het OOG en OOR huis om ons een aantal artikelen te laten zien, horen en voelen. De artikelen, ook wel hulpmiddelen genoemd, die het Iris Huys verkoopt zijn ontworpen voor mensen met een visuele beperking en ook onze doelgroep kan haar voordeel ermee doen. Edwin nam met name keukenartikelen mee. 

Als eerste toonde hij een sprekende weegschaal genaamd Heidi, die wij maar moeilijk konden verstaan. Met de koptelefoon op ging het echter wel. De thermometer die de kamer- en buitentemperatuur uitspreekt is goed te verstaan. Het apparaat heeft maar twee knoppen. Eén voor de binnentemperatuur en één voor de buitentemperatuur. Die functies verliest het apparaat wanneer het verbonden is met een soort pen die in vis, vlees en allerlei vloeistoffen kan worden gestoken. Dan werkt er nog slechts één knop. Zo is het met dit apparaat ook makkelijk om de juiste temperatuur van een product af te lezen en luisteren. Dat is bijvoorbeeld handig als je vlees op een bepaalde temperatuur wil serveren. De pen kan tegen hitte en het draad waarmee hij aan het apparaat zit, ook. Het draad past door de kiertjes van de ovendeur. 

Ikzelf vind de aangepaste multifryer, waarin snacks en maaltijden kunnen worden bereid, een interessant apparaat maar nogal groot. Met een draaiknop en voelbare symbolen kan een bepaald product worden gekozen, bijvoorbeeld ‘aardappel/patatjes’ en ‘pizza’. De multifryer is zo ingesteld dat hij voor elk product de baktijd en temperatuur al weet. Uiteraard kun je die zelf met plussen en minnen verfijnen. Het handige van de multifryer ten opzichte van een airfryer is dat een multifryer een pan heeft en geen mandje. Dit scheelt aanzienlijk in het schoonmaakwerk na bereiding. Ook kan er een automatische omscheparm in de pan worden geplaatst, dan hoef je dus niet meer zelf de patatjes of bijvoorbeeld de risotto te roeren. 

Het sprekende horloge, het braillehorologe en het horloge met een grote cijferplaat en veel contrast werden ook door Edwin aan ons getoond, waarbij duidelijk werd dat het sprekende horloge niet voor iedereen was te verstaan. Er werd gevraagd hoe het komt dat het ene apparaat veel beter verstaanbaar is dan het andere, omdat twee van de gedemonstreerde apparaten gebruikmaken van dezelfde synthetische stem. Dat komt volgens Edwin door de behuizing en de grote van de klankkast. Het volume en de toonhoogte van de stem variëren daardoor per apparaat. Dat maakt dat het ene apparaat beter verstaanbaar is dan het andere. (Uiteraard speelt hierin onze (verschillende soorten van) gehoorproblematiek ook een grote rol!) 

Als laatste maakten we kennis met de sprekende programmaknop voor een wasmachine van Bosch. Dit systeem wordt momenteel dorontwikkeld zodat over een poosje veel meer wasmachines toegankelijk zijn voor onze doelgroep. Edwin vertelde dat de enige vereiste aan een wasmachine is dat hij een draaiknop heeft die je niet oneindig door kunt draaien. Ofwel: de draaiknop moet een aan-/uitfunctie hebben op 12 uur. Mocht dat het geval zijn, dan is hij makkelijk sprekend te maken. 

Nadat wij al dat moois hadden bekeken, beluisterd en bevoeld en Edwin naar de prijs van het één en ander hadden gevraagd, pakte Edwin zijn kraam weer in en nam afscheid. 

LinkedIn
Share