De kiwi van Eef (en Eef)

Door: Jessyca Klaassens – de Wit

Eens in de zoveel weken komt vrijwilligster Eef langs in het OOG en OOR huis om één-op-één met een deelnemer te werken. 9 van de 10 keer wordt er dan iets creatiefs gedaan, want daar is Eef heel goed en kundig in. Deelneemster Eef van de vrijdaggroep is ook zeer creatief, vindingrijk en vol inspiratie. Als je één van de Eef-en dan ook zoekt op de vrijdag, dan vind je de ander automatisch ook.

Over naar de kiwi. Het idee ervoor ontstond allemaal na een kleisessie met Joke, waarin deelneemster Eef een kiwi kleide voor bij haar thuis. Annelie vond die kiwi heel mooi en vroeg Eef er nog een te maken voor in de pronkkast in de kleine hal. Daar had Eef echter geen zin in, want kunst is geen massaproductie. Maar, een kiwi van papier-marché zag ze echter wel zitten.

En dus gingen de twee Eef-en aan de slag met een ballon, wc-rollen, karton, veel krantenpapier en lijm. Laagje voor laagje werd het lijf van de kiwi gevormd. Een kop erop van gedraaide wc-rollen en een snavel eraan van karton. Klaar om te drogen en wachten tot vrijwilligster Eef weer langs kwam.

Ondertussen dook deelneemster Eef (volgt u het nog?) het bos in om geschikte stukje zwerfhout te zoeken voor de poten en gaf ze deelnemer Richard, de man van het hout, de opdracht om een sokkel te fabriceren. Toen de Eef-en weer tegelijkertijd aanwezig waren in het OOG en OOR huis, werd de kiwi voorzichtig doorboord: twee gaten voor de poten en één om hem te bevestigen op de sokkel.

Aan de poten kreeg de kiwi tenen van pijpenraggers. U weet vast wel, van die ijzerdraden omringd met zachte stof die in de creatieve wereld hun effectiviteit ook hebben bewezen omdat ze multi-inzetbaar zijn. Die tenen zijn werkelijk prachtig gevormd en eigenlijk doet deze beschrijving hen geen recht. U zou ze moeten komen voelen!

De kiwi werd niet één, niet twee, maar driemaal voorzien van een laagje zwarte verf en de snavel werd, uiteraard, geel geverfd. Die snavel is trouwens uniek en kenmerkend voor deze vogelsoort. Want, zo blijkt na enig Googlewerk van uw journalist, een kiwi is – net als de meeste deelnemers aan het OOG en OOR huis, bijna blind. En daarom zitten de neusgaten van de kiwi aan het einde van die lange, gekromde, spitse snavel. Als een soort van ruikende taststok J

De laatste hand aan de kiwi werd begin juni gelegd. Er miste namelijk nog twee dingen aan het beestje: ogen! En die ogen zijn, hoewel weinig ziend, prachtige blikvangers geworden! En nu denkt u misschien; en de staart dan? Een vogel heeft toch een staart, anders kan hij niet vliegen! Dat klopt. Een kiwi kan niet vliegen, want hij heeft geen staart. En misschien heeft hij wel geen staart, omdat hij weinig ziet. Wie zal het zeggen?

De kiwi is dus uniek in zijn soort en dat is dit kunstwerk van Eef (en andere Eef) ook. Momenteel staat hij te pronken op de afzuigkap, omdat dat voor de kiwi zelf een wat beschuttere plek is. En zo zit hij, met zijn goedontwikkelde reukzin, lekker dicht op het eten!

LinkedIn
Share