Binair


Anneke was erg blij met het stukje over haar sneeuwballen op de website en Facebookpagina van Gehoord en Gezien. Zij besloot daarom een ander project met de lezer te willen delen. Dat project is een aangepast bord voor het spel ‘Binair’. 

Anneke vertelt: 

‘Nu heb ik nog iets gemaakt en dat is een binairbord. Speciaal voor blinden en slechtzienden. Zo kunnen ze ook voor zichzelf een soort van puzzeltje doen. Het is echt een eenmansspel. 

Het was voor mij wel een 5-jaren plan, omdat ik nooit een geschikt raster kon vinden, ook niet via webshops op het internet. Maar toen ik laatst weer bij de kringloop kwam, lagen er 2 langwerpige schalen van raster. Het moet natuurlijk wel 12 bij 12 vakjes uitkomen. De schalen waren van 15 bij 9. Gelukkig lagen er 2 schalen!

Dus, goed uitkienen, denken en zagen maar. 

Zo kreeg ik dus van 2 naar 1 mooie raster op een triplex. 

Met daarbij een mooi randje eromheen, zodat de rasters mooi op het plankje blijven zitten.’ 

Als u de foto’s bekijkt, dan denkt u misschien: ‘Hé, maar dat spelletje ken ik wel!’. Dat kan kloppen, want Binair is ook verkrijgbaar als puzzelblok. Goedzienden kunnen zo’n puzzel met pen invullen. Anneke zelf heeft ook zo’n puzzelblok en zij maakt de puzzels onder de televisieloep, maar voor mensen die nog slechter zien of helemaal niets zien, is dat natuurlijk geen optie. 

De aangepaste versie werkt hetzelfde: er zijn rondjes en staafjes (in plaats van nulletjes en enen). Er mogen zowel horizontaal als verticaal niet meer dan twee rondjes of staafjes naast elkaar liggen. Wanneer u het bord vol heeft gekregen? Dan heeft u het supergoed gedaan!

Als u goed gerekend hebt, dan weet u nu dat er 144 vakjes zijn. Van de ronde stenen zijn er 72 en van de staafjes ook. De ronde steentjes heeft Anneke bij elkaar gezocht in de kringloop. Deze stenen horen bij het spel ‘Back Gammon’. In één doos zaten er echter te weinig, dus Anneke zocht verder naar meer dozen van hetzelfde spel. Met veel moeite kreeg ze drie dozen bij elkaar. Anneke deed zoveel moeite omdat zij deze stenen prachtig vond en ze ook goed passen in het raster. De stenen hebben verschillende kleuren, maar dat is voor Binair niet erg. Voor de staafjes kocht Anneke een halfronde lat. Samen met begeleider Jochem zaagde zij ze in het OOG en OOR huis op maat, zodat ze goed in het raster zouden passen. Thuis schuurde ze de kantjes glad, zodat de spelers zich niet kunnen bezeren aan uitstekende splinters. 

En heeft u het bord vol gekregen? Dan stopt u het bord in de hoes en keert u hem om! Zo hoeft u niet al die steentjes er één voor één uit te halen! En weer opnieuw beginnen! Hoe dat precies moet, daar is Anneke nu nog op aan het broeden. Het liefst wil ze startvoorbeelden van binairbordeninspreken, zodat men het spel echt zelfstandig kan spelen. Die geluidsfragmenten kunnen dan worden afgespeeld via de telefoon of Daisy. ‘Dan zeg ik bijvoorbeeld: leg op de eerste rij een rondje in vakje 5 en op de tweede rij een staafje in vakje 4. Als het fragment dan afgelopen is, kan de speler beginnen met spelen. Hoe minder aanwijzingen ik geef, hoe moeilijker de puzzel is!’, aldus Anneke.

Het eerste spel is al gespeeld door iemand in het OOG en OOR huis. ‘Ik hoop natuurlijk dat nog velen daarmee willen en kunnen spelen,’ sluit Anneke af. 

Veel speelplezier!

LinkedIn
Share