De bovenfrees

Door: Richard Sikkes

Goed en handig gereedschap is het halve werk en aangezien er steeds meer mooie werkstukken uit de houtwerkplaats van het OOG en OOR huis komen, leek het mij, Richard, wel een goed idee om een bovenfrees tot onze beschikking te hebben om nog mooiere werkstukken te kunnen maken. Ik heb Annelie gevraagd om eens naar een bovenfrees te gaan kijken. Veiligheid staat bij ons hoog op het vaandel, want je werkt wel met een doelgroep die het niet goed of helemaal niet ziet. Cirkelzagen en zaagtafels zijn voor ons geen optie, maar een bovenfrees is dusdanig veilig in het gebruik, je moet hem namelijk met twee handen vasthouden en je moet twee knopjes tegelijk indrukken om m aan te zetten, laat je die los, dan gaat ie onmiddellijk uit, je kan dus nooit met je vingers bij een draaiende frees komen.

Maar wat is nou een bovenfrees? Het is een multifunctioneel apparaat, geschikt voor meerdere doeleinden. Je kan er sleuven mee frezen, je kunt er randen en hoeken mee afronden, perfecte cirkels uit een plaat frezen en nog veel meer. De meeste functies kun je ook met andere middelen doen, maar met een bovenfrees wordt het allemaal net weer een stuk mooier omdat je hem vooraf op diepte in kunt stellen en altijd recht kunt frezen langs een geleider. Een decoupeerzaag wil nog wel eens gaan “zoeken” waardoor je dan net weer niet recht gaat, daar heb je met een bovenfrees geen last van, als je hem maar goed tegen de geleider aan houdt.

Afgelopen vrijdag kwam de bovenfrees binnen en die moest natuurlijk meteen uitgeprobeerd worden. Het was voor mij ook wel even puzzelen, er wordt wel een hele handleiding meegeleverd, maar voor onze doelgroep is die vrijwel onleesbaar zonder hem onder een beeldschermloep te leggen. Voor mij was het zeker al ruim 20 jaar geleden dat ik voor het laatst met een bovenfrees gewerkt heb, dus ik moest het gevoel ook weer een beetje terugkrijgen door eerst op wat afvalhout wat dingetjes te proberen Eerst maar eens een afrondfrees met kogellager erin gezet om een rand mooi af te ronden. Wauw, dit gaat mooi. Het kogellager zorgt ervoor dat je keurig de rand kan volgen, zodat je niet ineens een hele hap uit de plank freest. Het resultaat is een mooi afgerond randje.

Daarna een gewone rechte frees erin gezet om een sleuf te frezen, eerst gewoon zonder geleider een vrije vorm maken, daarna met een geleider een rechte lijn gemaakt. Wauw, hier word ik echt helemaal blij van, wat werkt dit mooi.

Henk kwam ook even langs en wilde de bovenfrees ook wel even voelen, het is namelijk best wel een groot apparaat, zie de foto’s. Nadat Henk hem uitgebreid had “bekeken”, heb ik het bankje waar ik momenteel mee bezig ben gepakt en heb de bovenkant van het zitvlak afgerond met de eerder gebruikte afrondfrees. Het resultaat is echt mooi geworden, even lichtjes opschuren en het ziet er echt professioneel uit, zo mooi kun je het niet met de hand doen. Helaas vliegt de tijd als je met iets leuks bezig bent, ik zou nog wel uren door kunnen gaan. Komende dinsdag maar weer verder met puzzelen, experimenteren en uitproberen.

Richard is aan het experimenteren met de bovenfrees
Richard legt Henk uit hoe de bovenfrees werkt
LinkedIn
Share