Henk in ‘Noord en Ommeland’

Afgelopen zaterdag was Henk te gast in het radioprogramma Noord en Ommeland op Radio Noord. Het interview was in het Gronings.

Het fragment

Heeft u moeite om het interview te kunnen volgen? Niet erg, want gelukkig is het interview ook uitgeschreven. Lees maar mee!

M= Marcel Nieuwenweg
H= Henk Dekker

M: Niet goed kunnen horen of zien. In Nederland zijn er 100 duizenden mensen of slechtziend of slecht horend. Dit kan een grote belemmering wezen in het dagelijks leven. Henk Dekker uit de stad Groningen weet er alles van. Maar hij heeft een manier gevonden om hier goed mee om te gaan. Ik heb hem aan de telefoon. 

Henk, goedemorgen. 

H: Goedemorgen

M: Zeg Henk, niet goed kunnen horen of zien, dat herken jij hè?

H: Ja inderdaad, mijn leven lang al, Marcel.

M: Want je bent blind en slechthorend al sinds je geboorte.

H: Dat klopt

M: Dan ben ik even heel benieuwd; dat telefoongesprek wat wij nu hebben, hoe gaat het? Heb je de telefoon aan het oor, of heb je een extra apparaat om mij goed te kunnen verstaan?

H: Nee hoor ik heb hem gewoon tegen mijn oor aan.

M: Dus dat lukt. Je bent slechthorend maar een telefoongesprek kun je nog voeren.

H: Dat kan ik nog prima volgen. Ik was zeg maar in mijn vorige leven telefonist. Ik heb dat werk gedaan en dat ging prima.

M: Op welke manier hebben jouw beperkingen je belemmert in je dagelijks leven?

H: Nou als je slechtziend bent of blind in mijn geval en als je ook niet goed horen kunt, dan heb je natuurlijk altijd wel hulp nodig voor bepaalde dingen. Ik heb bijvoorbeeld elke week iemand die mijn huis schoon maakt. Bij het doen van boodschappen laat ik me begeleiden en heb ik hulp en bij het openbaar vervoer heb ik hulp nodig. Het komt eigenlijk aan op heel veel hulp van andere mensen. Je kunt zelf ook wel dingen doen maar het is een combinatie met je ook laten helpen. En als je dingen zelf kunt, ze ook zelf doen. Dat is ongeveer zoals ik in het leven sta, denk ik.

M: dat is knap maar je hebt geen keus. Je moet er zelf wat van maken.

H: klopt.

M: Maar in je werkzame leven ben je wel tegen dingen aangelopen; je hebt gewerkt op een kantoor bij Menzis. Daar moest je uiteindelijk weg. Op dit moment werk je niet omdat je heel veel met teleurstellingen te maken hebt gehad, hè?

H: Ik wil wel weer aan het werk maar als ik informeer, is er of geen werk want de banen zijn al vergeven. Als je aan het werk wilt in mijn geval moet je gericht zoeken en dat heb ik ook wel gedaan maar dat is op niks uitgelopen.

M: Nu is er vandaag een open dag bij het OOG en OOR huis in Onnen, waar je twee keer in de week naartoe gaat voor dagbesteding. Hoe helpt je dat om je dagen beter door te komen en nieuwe dingen te ontdekken?

H: Ik kom er nu vier jaar en ik doe allerlei dingen. Ik heb bijvoorbeeld de tuin ontdekt. In mijn eerdere leven zei een tuin we eigenlijk niks. Maar nu heb ik leren spitten, zaaien, poten, rooien, onkruid wieden en dat soort dingen. Af en toe ben ik in de keuken bezig. En we voeren ook gesprekken over allerlei kwesties. Zowel over onze beperkingen als ook over de maatschappij over dingen die we in de maatschappij tegen komen. Het is interessant om te horen hoe andere mensen erover denken. Ik ben bezig met allerlei dingen.

M: Bij de dagbesteding leer je ook praktische dingen. Je kunt nu bijvoorbeeld zelf een eitje bakken. Iets wat je eerder niet durfde.

H: Dat klopt ja dat heb ik gedaan. Soms moet je hier over bepaalde dingen heen zetten en het gewoon doen. Dan moet je een drempeltje over en eieren in een pan gooien en hupsakee.

M: Jij staat er positief in en dan kun je ook andere mensen weer van waarde wezen. Vandaag is dus die open dag. Ben jij daar zelf ook bij, Henk?

H: Ja ik ben er zelf ook bij.

M: Hoe laat is het?

H: Van 10:30 uur tot 14.00 uur zijn de mensen welkom aan de Mottenbrink 1G in Onnen, vlakbij Haren. Ik hoop op een goede opkomst. Als mensen interesse hebben en affiniteit met de beperkingen dan ben je van harte welkom.

H: Precies. Misschien dat er mensen zijn die denken ik heb er zelf last van of ze zijn gewoon geïnteresseerd, ook dan zijn mensen van harte welkom om te kijken en onder andere met Henk te spreken. Dank je wel Henk. Heel veel succes vandaag.

H; Dank Marcel het beste!

Logo van het radioprogramma 'Noord en Ommeland' waarin Henk te gast was
LinkedIn
Share