Een fantastische open dag!

Tekst: Annelie Westhuis

We kijken terug op een fantastische open dag. Meer dan 40 bezoekers hebben kunnen zien wat er zoal in het OOG en OOR huis gebeurt. De meesten van hen begonnen onder de carport waar onze werkstukken stonden te pronken en gekocht en of besteld konden worden. 
Via de grote hal, waar menig foto hing van onze uitstapjes en activiteiten met gastsprekers bezochten onze gasten de sportruimte. Met simulatie brillen en gehoorbeschermer kon men ervaren hoe het is om te sporten als je niet goed hoort en ziet. 
Laura zat in de ontspanningsruimte. Via haar schrijftolk kon zij met iedereen communiceren. Voor menig bezoeker was dit een onbekend fenomeen. Daarnaast werd een kort filmpje gedraaid over de impact van de slechthorendheid in combinatie met visuele problematiek. Dit filmpje zal hier binnenkort ook gedeeld worden.
Boven in de creatieve ruimte demonstreerden Evelyn en Anna hoe zij werken aan hun mozaïekprojecten.  Berend had zijn schilderijen tentoongesteld en liet zien hoe hij, ondanks zijn slechte zicht, toch schildert.
Op de overloop konden mensen kennismaken met een beeldschermloep, wat teksten vergroot kan weergeven, en met een voorleesapparaat, die teksten voorleest.
In onze kleinste kamer demonstreerde Jessyca hoe zij op de naaimachine wet bags maakt. 
Richard liet in de houtruimte zien hoe je als blinde gelijke planken kunt zagen en op de juist plek kunt boren. Daarnaast vertelde hij hoe de houten sterren met verlichting worden gemaakt.
Beneden in de keuken zat Henk om een aantal hulpmiddelen die hij als blinde gebruikt bij het koken te demonstreren. Ook liet hij de bezoekers met een simulatiebril ervaren dat het werken met contrast waardevol is.
In de huiskamer werd genoten van een kopje thee of koffie met de zelfgemaakte plaatkoek. Huug had veel belangstelling bij het demonstreren van de braillemachine. Hij typte voor menig bezoeker hun naam in braille.  Deze voelbare communicatie blijft een fascinerend schrift voor goed zienden.
Tussen de middag werd genoten van de zelfgemaakte soep. 
Wat was het leuk om te kunnen laten zien en te vertellen wat er nog wel kan als je ernstig beperkt bent in horen én zien. En wat kregen we veel enthousiaste reacties! Bedankt voor alle belangstelling en we zien u graag (terug) op een volgende open dag! 

Daarnaast een dank aan alle vrijwilligers die weer veel werk verzet hebben om er een geslaagde open dag van te maken!

Lees meer over de open dag of lees/luister één van de interviews terug in het kader van de open dag:

LinkedIn
Share