Laat ons weer eens juichen

Laat ons weer eens juichen

Op dinsdag 23 april jl. brachten 7 van ons (een mix van de dinsdag-, donderdag- en vrijdaggroep)  een bezoek aan het stadion de Euroborg de thuishaven van FC Groningen. We waren uitgenodigd door A plus opleidingen die in het stadion haar kantoor heeft ondergebracht. A plus opleidingen is een opleidingsinstituut die beroepsgerichte opleidingen, cursussen en workshops aanbiedt op het gebied van gezondheid, vitaliteit & veiligheid. Het was een dagexcursie, met een lezing van A plus opleidingen, om 12:00 uur een lunch en daarna een rondleiding in het stadion. 

De lezing, een inspiratiesessie, werd verzorgd door Alien Oelen en had als thema: ‘Benader zaken die teleurstellend zijn toch positief’. Natuurlijk mag je teleurgesteld, boos en verdrietig zijn, maar probeer dan toch met drie gedachtesprongetjes er een positieve draai aan te geven. Bijvoorbeeld: ‘De taxi is te laat.’ Dat is een negatieve gedachte. Daartegenover kun je drie positieve gedachtes zetten: ‘Het is mooi weer. Ik ga vandaag leuke dingen ondernemen. Ik ga interessante mensen ontmoeten.’ Vanuit onze groep werd echter wel opgemerkt dat met het hebben van een dubbele beperking, het vaak moeilijk is om mensen te benaderen en de situatie zo in te richten dat het voor jou prettig is. Alien beaamde dit en voegde toe dat het wellicht nuttig zou zijn om deze zaken nog eens met elkaar te bespreken. (Over de inspiratiesessie volgt nog een uitgebreider verslag, red.) 

De lunch bestond uit belegde broodjes, rauwkost, sap, melk en karnemelk. Na de lunch liepen we weer naar beneden, naar buiten en naar één van de ingangen van het stadion. Onze gids Ronald, die al 51 jaar een seizoenskaart heeft, heette ons van harte welkom. Buiten gaf hij een beschrijving van de flat Hete Kolen waarin kantoren en woningen zijn gevestigd. Toen liepen we het stadion in ter hoogte van vak A. Ronald vertelde dat architect Wiel Arets het stadion een beneden- en een bovenring heeft toebedeeld. Het stadion is namelijk op een terp gebouwd en de benedenring is als het ware ‘ingegraven’. vakken zijn van elkaar gescheiden door trappen en glazen wanden. Om supporters te geleiden en van elkaar te scheiden, heeft het stadion meerdere ingangen. Supporters moeten door een poortje, dat alleen opengaat bij een geldig ticket. Daarna worden ze gefouilleerd. Ze worden gecontroleerd op het bezit van wapens en andere verdachte spullen, denk aan vuurwerk. 

De tribunes hebben namen van voetballers die voor de FC een belangrijke rol hebben gespeeld. Zo is er een Martin Koemantribune, een Piet Fransentribune en natuurlijk ook een Tonny van Leeuwentribune. Van Leeuwen werd op 14 juni 1971 door de KNVB onderscheiden vanwege het feit dat hij de beste keeper van Nederland was en kwam in de vroege ochtend van 15 juni om het leven bij een verkeersongeluk op weg terug naar huis. Ronald stond ook stil bij een brand in het stadion die op 13 april 2008 was veroorzaakt door supporters. Tijdens een duel met Ajax vielen meerdere gewonden. 

Op een gegeven moment gaf Ronald ons een plastic drinkbeker in de handen. Deze bekers hebben een handvat waardoor er vijf bekers op elkaar kunnen worden gestapeld. Op die manier kun je dus in één keer tien bekers bier kunt meenemen de tribune op. De bekers hebben een gooilengte van vier meter. Op een beker zit € 2,50 statiegeld. Dat is best veel geld. De supporters van het uitteam, 2000 mensen per wedstrijd, houden wel van een biertje. Zij gaan echter niet keurig plassen op de massaal aanwezige toiletten, maar gebruiken hun drinkbeker als mobiel toilet en gooien hun volle beker urine vervolgens naar beneden. Heel asociaal! Om de supporters op de benedentribune te beschermen, is er daarom een afdakje met dakgoot gebouwd, zodat de gegooide urine daar in terecht komt en niet op supporters van de FC. 

Ik was aangenaam verrast om van Ronald te horen, dat er voor bewoners van Visio de Brink in Vries tien zitplaatsen zijn gereserveerd vlakbij de dugout waar de trainers zitten. Op die plek kunnen zij goed de aanwijzingen van de trainers horen en krijgen de wedstrijd zo redelijk mee. Een blindentribune heeft het stadion echter nog niet en daarom hebben we Ronald op de mogelijkheid van audiodescriptie geattendeerd. We hopen natuurlijk dat dit wordt ingevoerd. Ook zijn er speciale plaatsen voor rolstoelgebruikers gesitueerd. 

Na een rond door het stadion, liepen we één van de trappen naast de tribunes af en kwamen door een geopend poortje op het gras. Op het speelveld zelf mochten we niet lopen, maar Ik heb wel even aan het gras ervan gevoeld. We maakten nog een groepsfoto bij het logo. Die is met verf op het gras geverfd en was niet voelbaar. Daarna liepen we door de slurf het veld af en kwamen we in de gang waar de spelers na de wedstrijd worden geïnterviewd. Daarna liepen we door naar de kleedkamer. In de kleedkamer heeft iedere speler een eigen stoel voorzien van naam en rugnummer. ik heb op het stoeltje van Thijmen Blokzijl gezeten terwijl Ronald nog wat uitleg gaf over de ruimte en de was. 

Toen we aan het eind van de rondleiding bij de bar stonden, hebben we een ernstige poging gedaan om het clublied van de FC te zingen: ‘Laat ons weer eens juichen.’ Tot besluit bedankte Annelie A plus opleidingen en Ronald voor deze fantastische excursie. Ronald zei dat hij ons de leukste groep vond die hij ooit heeft rondgeleid. Of dat waar is weet hij zelf het beste. Gelukkig was mijn taxi op tijd om mij naar huis te brengen. 

LinkedIn
Share