De gezamenlijke dag

Tekst: Henk Dekker en Jessyca Klaassens 
Foto’s: Annelie Westhuis

Op vrijdag 14 juni jl. vond in het OOG en OOR huis de gezamenlijke dag plaats. Op deze dag kwamen alle leden die ingedeeld zijn op bepaalde dagen van de week bijeen. Er was bij de cliënten behoefte ontstaan om elkaar weer eens te ontmoeten. De deelnemers werden in wisselende groepen door het hele huis verspreid, om op die manier te voorkomen dat het voor de mensen te druk zou worden (kippenhok) en men elkaar daardoor niet meer konden verstaan. Men kon zowel binnen als buiten meedoen aan een drietal spellen. Elk spel werd zowel in de ochtend als middag gespeeld. Iedereen kon van tevoren twee spellen uitkiezen om aan mee te doen. 

’s Ochtends heb ik buiten meegedaan aan een balspel en aan fietsbandlopen. Het balspel hield in dat er een rij mensen gevormd werd en dat de bal over iemand en onder iemand door werd doorgegeven. Als je de bal naar achteren had doorgegeven, liep je naar de achterste persoon van de rij en sloot je weer achteraan. Zo verplaatste de hele rij zich van onze oprijlaan naar de straat en weer terug. Dit was al pittig, maar lopen in afgeknipte fietsbanden was zo mogelijk nog pittiger. Dat ging zo: er waren twee fietsbanden die deels over elkaar heen werden gelegd. Zo ontstonden er drie ‘gaten’. In elke gat ging één iemand staan. De fietsbanden werden opgetild en dan kan het treintje vertrekken. De voorste gaf aan met welke voet er het eerst gestapt diende te worden. De rij personen in de banden kwam dan in beweging. Zo liepen we heen en weer. Op voorspraak van Annelie werd er op een gegeven moment een pallet op het traject neergezet. Het was aan de lopers om te proberen om, zonder over die pallet te vallen, aan het eind van het traject te komen. Niemand is komen te vallen. (Jammer he) 

Tussen de middag konden we genieten van een lunch die door de vrijwilligers werd bereid maar al was voorbereid door de donderdaggroep. Er werd soep opgewarmd, broodjes gesmeerd en er werden pizzabroodjes geserveerd. Er was voldoende gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. In de sportruimte kon er gesjoeld worden. 

Het spel Kletspot bevatte voor deze gelegenheid vragen over de dagbesteding van Gehoord en Gezien. Ik deed daar in de middag aan mee. Sommige vragen leidden tot goede discussies en toekomstwensen. Het andere spel dat deze dag werd gespeeld, was Voelbingo. Dit spel is net als bingo: iedere deelnemer kreeg een mand met daarin 12 voorwerpen, maar van wisselende samenstelling. De spelleider had een zak met daarin alle voorwerpen die over de manden waren verspreid. Eén voor één werden de voorwerpen uit de tas gehaald en omschreven. Als je het voorwerp in je mand had, moest je het uit je mandje halen en in een bakje doen. Wie het eerst zijn mand leeg had, had bingo. Daarbij moet worden gezegd dat de slechtziende deelnemers een blinddoek op hadden, zodat alle deelnemers gelijkwaardig aan elkaar waren. Voorbeelden van wat er in de mand zat, zijn: een schoenlepel, een klosje touw, een kurk, een stukje plastic, een lapje stof, een knoop, een stukje piepschuim et cetera. Het was een leuk spel en iedereen heeft erg gelachen. Helaas hoefden er geen liedjes te worden gezongen en er was zelfs een prijsje voor diegene die het eerst bingo had. 

Om half drie stond de koffie en thee weer klaar in de verschillende ruimtes en wisselden de groepen voor de laatste keer van samenstelling. Ook toen was er nog een lekker hapje, in de vorm van zelfgebakken brownie met meel van De Graanrepubliek en/of een stukje rocky road. Tegen drie uur werd ons gevraagd om naar buiten ge komen voor de groepsfoto. Iedereen was over het algemeen heel tevreden over deze gezamenlijke dag. Er wordt reeds uitgekeken naar de volgende.

LinkedIn
Share