De minibieb

Door: Richard Sikkes

Via Evelyn kwam de opdracht binnen om een Minibieb te maken voor Els en meteen de vraag of ik (Richard) zoiets kon maken. Ik houd op zich wel van een uitdaging en zag dit dan ook als zodanig. Ik kreeg een link toegestuurd om een bouwtekening te downloaden, zodat ik het kon bekijken. Direct de bouwtekening gedownload en uitgeprint en gelamineerd, zodat de tekening mooi blijft in de werkplaats, zo hebben we hem meteen ook in het archief, want ik hoop dat er wel meer orders komen voor dit soort huisjes.

Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar geschikt hout, want lang niet al het hout is geschikt om een huisje van te maken, zeker niet als het ook nog eens buiten komt te staan. Via MatchMakers Noord kregen we een aantal mooie platen hout, die men normaal gebruikt voor ondervloeren. De platen zijn ongeveer 12 millimeter dik en dat is ruim voldoende om er een stevig huisje van te maken. Maar het waren grote platen en dat betekende heel veel zaagwerk om het hout op de juiste maat te krijgen. Met de hand of met een decoupeerzaag zag ik dat niet zo zitten, want dat gaat zelfs met een geleider nog scheef en dat is niet mooi. Ik wilde er een mooi huisje van maken. Gelukkig hebben we voor dat doel een zaagtafel, maar voor onze doelgroep zijn die dingen levensgevaarlijk met die grote zaagbladen, die ook wel vingervreters worden genoemd. Samen met Harrie, de man van Evelyn, hebben we de platen op de juiste maat gezaagd en we hebben alle 10 vingers nog!

Daarna heb ik de platen geschuurd, want er zat een verflaag op die er eerst van af moest. Na het schuren kon ik beginnen om het huisje in elkaar te zetten. Allereerst heb ik de bodem, de beide opstaande kanten en de achterkant aan elkaar bevestigd. De voorkant moest eerst nog bewerkt worden, er moest namelijk een groot gat in gemaakt worden voor het deurtje. Dit heb ik gedaan met de bovenfrees en geleider, wat redelijk recht ging. Toen dat klaar was kon de voorkant ook bevestigd worden en daarna de beide dakplaten en een plank in het huisje voor extra boekenruimte. Het huisje was daarmee klaar om in de grondverf gezet te worden.

Het deurtje heb ik opgebouwd uit 4 planken met een groef, waar het plexiglas mooi in valt. Scharnieren eraan, een deurknip erop en natuurlijk een handgreep, zodat het deurtje makkelijk open en dicht kan. Ook het deurtje was uiteindelijk klaar voor de grondverf.

Nadat de grondverf droog was, kon de eerste laklaag erop gezet worden. Zoals je op de foto’s kunt zien, heeft het huisje meerdere kleuren: een rood dak en deurtje, de buitenkant is groen en de binnenkant is crèmewit. Alles is twee keer in de lak gezet, want het huisje komt buiten te staan en dan moet het wel tegen het vochtige Nederlandse klimaat kunnen en het liefst meerdere jaren overleven.

Als laatste is het plexiglas in het deurtje gezet en het deurtje verder in elkaar gezet. Het plexiglas is mooi opgepoetst met Commandant, dat is een poets/polijstpasta om kleine krasjes uit autolak te verwijderen en het middel werkt ook prima voor plexiglas. En toen was het huisje af, klaar om opgehaald te worden!

Intussen is het huisje door Els opgehaald en ze zal hem een mooi plaatsje hebben gegeven. Ze was heel blij met het resultaat, het is een mooi huisje geworden en ik ben trots en blij dat het me toch gelukt is, zij het met wat hulp van goedzienden. Het was best wel een uitdagend project, zoals alle nieuwe opdrachten. De eerste is altijd het lastigst, de volgende gaan doorgaans wat makkelijker, omdat je er al wat ervaring mee hebt en weet hoe je dingen moet aanpakken. Je leert immers ook van je fouten en weet dan dat je het een volgende keer anders aan moet pakken.

Ondertussen is er alweer een nieuwe minibieb besteld, maar wanneer ik daaraan kan beginnen is onduidelijk, want het is maar net of we geschikt hout hebben of krijgen. Om de kosten laag te houden werken we vaak met rest- of afvalhout en het is maar de vraag wanneer we dat weer op voorraad hebben. Het liefst werk ik natuurlijk met nieuw hout, maar dat is tegenwoordig onbetaalbaar. Bij dezen wil ik dan ook gelijk een oproep plaatsen voor hout!

‘Heeft u nog ergens mooi en geschikt hout staan? Planken, balken, palen, pallets of platen, waar u niks meer mee doet? Staat het u alleen maar in de weg? Denk dan even aan ons (Gehoord en Gezien in Onnen)! Wij zijn er heel erg blij mee en maken er weer iets moois van. (Let op: met spaanplaat of gefineerd spaanplaat van oude meubels kunnen we helaas niet zoveel, dat gaat eigenlijk direct naar de stort.) Delen wordt gewaardeerd! Alvast bedankt’
LinkedIn
Share