Op bezoek bij Groninger Archieven

Tekst: Henk Dekker
Foto’s: Annelie Westhuis

Een artikel in de krant over de Groninger Archieven van enige tijd geleden, bracht mij op het idee om een excursie te organiseren naar deze instelling. Op vrijdag 28 maart jl. was het dan zover en gingen we bijna als gehele groep ernaartoe. Hieronder leest u een indruk van deze excursie.

We kregen eerst uitleg over wat de Groninger Archieven precies doen. Zij beheren allerlei documenten en voorwerpen uit lang vervlogen tijden, maar ook die recentelijk zijn geschonken door instellingen, bedrijven en particulieren uit stad en ommeland. Ook werd uitgelegd hoe documenten worden opgeslagen. De Groninger Archieven vallen onder verantwoordelijkheid van de Gemeente Groningen en het Rijk. Na deze sessie en de koffie gingen we naar boven waar we werden rondgeleid door Michael Hermse. Eerst brachten we een bezoek aan depot C. Alle depots zijn voorzien van dikke wanden, dus ook depot C. Je voelde meteen dat de ruimte nogal koel wordt gehouden. Ook hangt er een aparte geur die veel weg heeft van vanille. Michael legde ons uit dat de koele temperatuur papieren documenten beschermt tegen schimmel. De (vanille)geur, zo is mij later uitgelegd, is afkomstig van het opgeslagen archiefmateriaal en van het verpakkingsmateriaal, tezamen met de luchtverversingsmachines die daar staan te draaien. Het eerste document dat we te zien kregen en ook aan mochten raken was een zeeatlas uit 1650. Deze atlas afkomstig uit Amsterdam, is nooit gebruikt maar was een prestigeobject bestemd voor een notabele in deze regio. Vervolgens werd er een grenzenkaart, ontworpen waarschijnlijk rond het midden van de 18e eeuw, aan ons getoond met daarop de provincies Groningen, Overijssel en Gelderland. Via depot B liepen we naar depot A. Daar kregen we een kookboekje stammend uit de 18eeeuw door Michael aangereikt. Daar staat zelfs een recept in van frikandellen maar natuurlijk wel met de ingrediënten uit die tijd waarmee dit product werd samengesteld. We waren nogal onder de indruk van het schetsboek van het Feithhuis opgetekend door Louise Feith uit de periode 1916-1919 waarin voelbare materialen zijn geplakt zoals behang. Bijna aan het eind van de rondleiding gaf Michael een rond ding in mijn handen. Op zijn vraag wat dit kon zijn zei ik dat het iets weg had van een kluis. Het bleek te gaan om een nepexplosief waarmee de Molukse treinkapers in Wijster in 1975 dreigden de trein mee op te blazen. Ook een treinkaartje van Ger Vaders, in die tijd hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden en die ook door de Molukkers werd vastgehouden, is bewaard gebleven. 

Wij danken de medewerkers van Groninger Archieven hartelijk voor hun inzet.

P.S.: Ger Vaders heeft zijn opgedane ervaringen tijdens de gijzeling in Wijster te boek gesteld. Titel: IJsbloemen en witte velden

LinkedIn
Share