Als je zeer slecht of helemaal niet kunt horen en zien, hoe weet je dan hoe de ruimte eruitziet of hoe iemand kijkt? Deelnemers aan het OOG en OOR huis volgden op vrijdagmiddag 13 maart een workshop Social Haptic Communication, gegeven door Trudy van der Merbel van de GGMD. Social Haptic Communication is een aanvulling op de bestaande communicatiemiddelen, waarmee doofblinde personen net even dat beetje extra informatie meekrijgen dat zij niet zien en horen, maar wat wel relevant is om te weten (en wat niet altijd uitgesproken dient te worden).
Deelnemers en begeleiders hebben geleerd hoe men emotie kan weergeven en voelen. Namelijk door op de rug, arm of been een zogenoemde smiley te tekenen wordt aangegeven dat de begeleider gaat aangeven wat de emotionele toestand van een andere persoon is. Wanneer iemand blij is, dan tekent de begeleider daarna een mondje met de mondhoeken omhoog. Wanneer iemand verdrietig is, dan wordt er een mondje met de mondhoeken naar beneden getekend. Met twee vingers twee ogen tekenen en vervolgens drie keer naar beneden wrijven is de haptice voor ‘huilen’.
Voor doofblinde personen is het erg belangrijk om te weten waar zij zich bevinden en wie er bij hen zijn. Begeleiders kunnen daarom op de rug een plattegrond tekenen van de ruimte en aangegeven waar de deur, de ramen, de tafels en de stoelen zich bevinden. Gaat een begeleider de ruimte uit, dan kan de begeleider dit laten weten door van links naar rechts of andersom over de rug van de doofblinde persoon te vegen. Komt de begeleider weer terug, dan laat hij dit weten door een hand op de schouder te leggen. Andersom kan de doofblinde persoon ook informatie aan een begeleider geven, zonder dat iedereen dat meekrijgt. Mocht men bijvoorbeeld naar het toilet moeten, dan knijp je met twee vingers tweemaal in de bovenarm.
Overigens kun je niet zomaar met iemand deze vorm van communicatie beoefenen. Het is belangrijk om van te voren door te spreken waar de doofblinde persoon op welk lichaamsdeel de haptices worden gemaakt. Niet iedereen vindt het namelijk prettig om overal aangeraakt te worden! Het startsein voor deze communicatievorm wordt gegeven door driemaal met de zijkant van de hand (pinkzijde) te tikken/drukken op de handrug, de pols en de onderarm van de doofblinde persoon.
In Nederland wordt sinds vorig jaar een basiscursus Social Haptic Communication gegeven door een samenwerkingsverband tussen de organisaties Kalorama, Kentalis, GGMD en Bartimeus. De cursussen worden gegeven door een docent en een ervaringsdeskundige. Cursussen worden zowel in groepsverband als op maat aangeboden.
Voor meer informatie kijk op: https://www.kentalisshop.nl/nl/op-het-lijf-geschreven-basiscursus-over-social-haptic-communication