Nieuwsbrief november 2016

Bij deze de eerste nieuwsbrief van GehoordGezien. Hierin in het kort iets over onze doelgroep, over ons en over ons aanbod.

Vragen, opmerkingen? Graag! Wij zijn bereikbaar via

e-mail:

de telefoon: 06-40427139

Zie ook ons contact formulier op onze site.

Onze doelgroep

In ons land lopen de schattingen uiteen over het aantal mensen dat te maken heeft of krijgt met de ernstige beperking van het minder of niet horen en minder of niet zien, ook wel doofblind genoemd. Minimaal gaat het om zo’n 40.000 mensen en mogelijk om meer dan 100.000.

Mensen die beperkt zijn of raken in het slechter gaan horen plus zien hebben een ernstige beperking van de oriëntatie, de mobiliteit, de communicatie en het sociale domein. Er is een groot probleem informatie te verkrijgen en het sociale isolement ligt op de loer, vaak samen met depressiviteit.

Omdat de beperking het meest bij ouderen voor komt lijkt het er op dat zij minder her- en erkend wordt als zogenaamde stapel-beperking. 1 plus 1 is dan geen 2, maar een veelvoud hiervan.

GehoordGezien

Dagbesteding, Doofblindencafé en Scholingsaanbod

GehoordGezien organiseert vanuit het OOG en OOR huis aan de Rummerinkhof, nabij het station Haren, dagbesteding voor mensen die beperkt zijn in horen plus zien. Op grond van jarenlange ervaring met deze beperkingen en in samenspraak met een aantal cliënten is het programma voor de dagbesteding opgezet. Kernbegrippen zijn; aandacht voor oriëntatie, mobiliteit, communicatie, tactiliteit en zelfredzaamheid. Daarnaast komen de inrichting van de eigen leefomgeving, hulpmiddelen en vrije tijd aan de orde.

Naast de dagbesteding zal iedere maand het doofblindencafé, een initiatief van de oogvereniging,  plaatsvinden. Hier kan iemand met deze beperkingen kennis maken met anderen en informeel ervaren wat er in deze situatie voor mogelijkheden zijn. Het café wordt geleid door een ervaringsdeskundige.

Als derde zal GehoordGezien maandelijks een scholingsaanbod verzorgen voor studenten, WMO-medewerkers, thuiszorg, e.d. Voor mantelzorgers en vrijwilligers zijn er informatieavonden waarin zij op de hoogte worden gebracht  van zowel de achtergronden van deze beperkingen, als de mogelijkheden. In het OOG en OOR huis zullen relevante hulpmiddelen aanwezig zijn. In onze infotheek is veel informatie over de beperkingen te vinden.

Ons aanbod

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de scholing of de informatieavonden.

Prijs: 25 euro per persoon voor professionals, 15 euro voor anderen.

Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur

Max 15 deelnemers om zoveel mogelijk in te kunnen gaan op vragen.

Zie voor het uitgebreide programma van deze avonden: www.gehoordgezien.nl

Tevens geven wij informatie over de mogelijkheden voor individuele zorg aan deze doelgroep. Daarvoor kunt u via de mail () een afspraak maken, of telefonisch overleggen via 06-40427139.

 

GehoordGezien werkt o.a. samen met de stichting Kalorama te Beek/Ubbergen, gespecialiseerd in de zorg voor doofblinde mensen.

Graag houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen,

Met vriendelijke groet,

Annelie Westhuis

Directeur GehoordGezien i.o.

De inrichting van het OOG en OOR huis en de opstartfase van de dagbesteding is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Groninger Blindenstichting, de vrienden van doofblind noord Nederland, Stichting blinden penning en de Katholieke stichting voor blinden en slechtzienden. Onze dank hiervoor is groot!

 

 

LinkedIn
Share