Gehoord  Gezien

Schoonmaken, snijden en schillen met een visuele handicap

Tips voor koken met een visuele handicap

Schoonmaken, snijden en schillen

Schoonmaken van groente en fruit:

  • Bij bladgroente: voel eerst aan de groente of er slappe bladeren aanzitten en hoe vuil de groente is.
  • Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen; dus bij twijfel is het beter om iets meer bladeren weg te halen.
  • Bij vuile groente: laat de groente in ruim water met zout ongeveer 10 minuten staan en spoel het daarna schoon. Op deze manier weekt het vuil en eventueel ongedierte uit de groente.
  • De groente tijdens het weken en wassen in een vergiet laten.
  • U kunt in de gootsteen voelen of er nog zand in de groente zat, voelt u (bijna) niets meer dan is de groente schoon.
  • Vele soorten groente zijn gesneden en gewassen te verkrijgen.
  • Een groenteborstel kan handig zijn bij het schoonmaken van sommige groente soorten bijvoorbeeld voor champignons.
  • Een ui van tevoren nat maken vergemakkelijkt het pellen.
  • Een ei natmaken, nadat het eerste stukje is gepeld, maakt het pellen en snijden met de eiersnijder gemakkelijk.

Snijden:

  • Het verschilt per persoon wat voor soort mes u het handigst vindt in het gebruik. Er zijn diverse soorten aardappelmesjes en dunschillers.
  • Gebruik van een scherp mes wordt aangeraden: het vergemakkelijkt het werk.
  • Een speciaal sinaasappelmesje kan worden gebruikt voor het pellen van sinaasappels of andere citrusvruchten (Tupperware). Rol de sinaasappel voor het pellen zodat de schil losser gaat zitten.
  • Voor het snijden van tomaten is er een speciaal mesje verkrijgbaar. Wanneer u met dit mesje snijdt, heeft u geen last van rondspattend tomatensap.
  • Maak gebruik van een snijplank voor het snijden. Let hierbij eventueel op de kleur (contrasterend met groente en fruit etc.).
  • Voor het snijden van vlees, bijvoorbeeld kipfilet, kunt u ook een schaar gebruiken (speciale keukenschaar). Snijden gaat gemakkelijker wanneer het vlees nog licht bevroren is.
  • Voor het snijden van kroppen bladgroente (bijvoorbeeld andijvie): halveer de krop eerst in de lengte.
  • Voor het heel fijn snijden van producten (bijvoorbeeld uien) zijn er diverse apparaten in de handel, zoals bijvoorbeeld een uienhakker, een champignon- of eiersnijder. Let bij aanschaf op de wijze van schoonmaken, deze is soms zo omslachtig dat het gemak van het apparaat teniet wordt gedaan.
  • Voor het snijden van dunne plakjes, steeds de vinger een klein stukje vooruitschuiven. U kunt bijvoorbeeld een vingerdikte als maat nemen.
  • Zorg dat tijdens het snijden dat de arm waarmee u snijdt recht naast het lichaam heen en weer beweegt, dit voorkomt dat u schuin snijdt.
  • Gebruik hierbij een mes met kartelrand en zaag rustig heen en weer. Wanneer u op het mes drukt is de kans dat u het mes de verkeerde richting ‘opstuurt’ groter.

 

Schillen:

  • Houd eenzelfde manier van schillen aan. U kunt bijvoorbeeld ‘baantjes trekken’ van boven naar beneden, of juist rondom schillen.
  • Wanneer een aardappel natgemaakt wordt is het verschil tussen geschild en niet geschild beter voelen. Controleer of de schil eraf is met uw restvisus en/of gevoel
  • Pitten verwijderen bij aardappels: op het gevoel schillen. Pitten zijn nl. Voelbaar als deukjes. Met betrekking tot restvisus kunnen pitten beter nadien verwijderd worden.

 

Hulpmiddelen en andere te gebruiken artikelen wat betreft snijden, schillen en schoonmaken

De meeste artikelen zijn in de gewone handel verkrijgbaar.

 

LinkedIn
Share