Wat doe je in het OOG en OOR huis als je niet creatief bent?

Door: Huug Hartog

In het OOG en OOR huis kunnen mensen die niet zo creatief zijn, zoals ik, ook dingen doen. Er worden hier diepzinnige gesprekken gevoerd over thema’s uit het nieuws of thema’s die met horen en zien te maken hebben. Deze gesprekken vind ik altijd heel interessant en er komt altijd heel veel uit. Ook is er de mogelijkheid om een spel te spelen, bv een soort van Triviant, of het Bosatlas spel of een andere kennisquiz.

Ik vind het ook leuk om als braille deskundige mensen te helpen met het onderhouden en aanleren van braille. Twee van onze deelnemers hebben al van jongs af aan braille geleerd en hebben de braille daarom goed in de vingers.  Maar voor mensen op latere leeftijd blind of slechtziend zijn geworden en niets met gewoon schrift kunnen doen is het aanleren en onderhouden van braille schrift best wel lastig. Ik heb er dan ook bewondering voor hoe mensen dan toch de moeite willen nemen om wel het brailleschrift aan te leren. Daarom wil ik hier graag bij helpen. Zo is er één vrouw die haar hele leven met haar handen in de tuin heeft gewerkt en waardoor de gevoeligheid in de vingers niet zo groot is. En toch doet ze alle moeite om braille te leren lezen.

Eén keer in de maand gaan we samen koken. Dat houdt in dat we gezamenlijk de maaltijd gaan bereiden. Het leuke daarvan vind ik dat iedereen wat doet. Zo doe ik soms dingen die ik nog nooit gedaan heb. Vaak denk ik van te voren dat ik het niet kan, maar dan blijk ik het wel te kunnen. Daarbij wordt ook gezocht naar mogelijkheden om in een aangepaste vorm voor blinden en slechtzienden veilig en efficiënt te werken. Zoals dunschillers. Voor slechtzienden is er veel aandacht voor contrast. Zo hebben we vele kleuren snijplanken.

Ook is er aandacht voor muziek. Zo hebben we mensen uitgenodigd die een instrument kwamen demonstreren. Zoals de accordeon, de cello en de harp. We hebben ook een workshop djembe gehad en een klankschalen workshop.

Er is ook de mogelijkheid om documantaires te bekijken samen met een ziende, zodat je aanvullende informatie krijgt die ik thuis in mijn eentje mis. Ook hebben we het samen over podcast. Zo krijg is aanvullende informatie wat thuis kan beluisteren.

In het OOG en OOR huis is ook een sportruimte. Hier kunnen we oefeningen doen voor een goede houding en om te werken aan onze conditie. Er staat een crosstrainer en een hometrainer.

 

 

LinkedIn
Share