Met computer en draad

Met computer en draad

Door: Henk Dekker

Tussen 1926 en 1963 zond de AVRO het radioprogramma Met naald en schaar uit met het doel, vrouwen de fijne kneepjes bij te brengen van het maken van kleren. Ik moest hieraan denken toen op 5 juli jl. de 15-jarige Ben bij ons op bezoek kwam, om zijn 3dprinter aan ons te tonen en aan ons uitlegde wat je daar allemaal mee kunt maken. Een printdraad gaat in de 3dprinter en tijdens het smeltproces, in temperaturen van 250 graden, kunnen er allerlei vormen van plastic worden verkregen, zoals bijvoorbeeld een plankje met daarop voelbaar het braillealfabet. Eerst moet er wel op de computer een tekening van het te maken voorwerp worden gemaakt, alvorens de draad in de 3dprinter kan worden gestoken. De printer had daar wel zo ongeveer 4 uur voor nodig gehad om dit voorwerpje te produceren. Zo heeft Ben ook een sleutelhanger gemaakt voor Annelie. Met computer printer en draad, bereik je het gewenste resultaat. Ben liet ons dan wel zijn draagbare printer zien, hij legde ons ook uit dat er 3dprinters zijn die de afmeting hebben van een tafelmodel, die dan ook grotere voorwerpen zoals auto’s kunnen uitprinten. Ben heeft ons beloofd zijn best te zullen doen om te proberen een taststok te laten uitprinten. Vol verwachting klopt ons hart. Wij van de dinsdaggroep willen Ben hartelijk bedanken voor het laten Zien van zijn 3dprinter en voor zijn uitleg over deze interessante vorm van techniek.

LinkedIn
Share