Aanpoten maar wel bevredigend

Aanpoten maar wel bevredigend

Tekst: Henk Dekker
Foto’s: Annelie Westhuis

Op donderdag 5 oktober ontving ik een mail van de producent van het Radio Noord programma Noord en Ommeland. De door mij verzonden mail op dinsdag 2 oktober had bij de redactie blijkbaar indruk gemaakt. Ik had geschreven over mijn belevenissen die ik heb opgedaan bij de dagbesteding in Onnen en dat we op zaterdag 7 oktober een open dag hadden, om mensen kennis te laten maken met ons. Ik mocht daar afgelopen zaterdag rond 08:20 uur telefonisch in dat programma met Marcel Nieuwenweg in het Gronings over komen praten. Dit heb ik inmiddels gedaan. Over dit interview ben ik redelijk tevreden. 

Afgelopen vrijdag heb ik samen met vrijwilliger Joke groentesoep gemaakt die we op de open dag hebben gegeten. Ik had me toegelegd op het snijden van de groenten zoals: prei, wortelen, ui, paprika’s en van een homp gehakt heb ik ballen geproduceerd. Die soep was ook nog lekker. Er waren broodjes met kaas en vlees, die gesmeerd waren door Ria en Joke. Jessyca had worstenbroodjes gemaakt en een marmercake gebakken. Voor bij de koffie was er zelfgemaakte plaatkoek. Ik heb op de open dag aan een flink aantal mensen de hulpmiddelen gedemonstreerd die we tijdens het koken gebruiken. De uienhakker, de groentesnijder, de champignonsnijder en de groenterasp vielen bij de bezoekers in de smaak. Op een rode en witte snijplank, lag een rode tomaat. Bezoekers konden, met een simulatiebril op, proberen na te gaan op welke plank zij de tomaat het beste zagen. Op die manier kreeg men een indruk van wat een slechtziend persoon ziet en hoeveel meer er te zien is als er gebruik gemaakt wordt van contrast.

Terugblikkend op deze dag kom ik tot de conclusie, dat het aanpoten was maar wel bevredigend. Hopelijk hebben wij met onze uitleg over het hebben van een dubbele beperking en de gegeven demonstraties, mensen bewuster gemaakt van onze problematiek maar ook van de mogelijkheden die tot onze beschikking staan.    

LinkedIn
Share